Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Stagiair is geen gratis kluskabouter

Stagiairs melden zich, nu de vakantietijd aanbreekt, massaal bij de boeren. Ze doen er klusjes die een jaar lang zijn blijven liggen. Maar dat is niet de bedoeling, ze moeten iets leren!

De vakantietijd is aangebroken. Terwijl half Nederland met tent, caravan of vliegtuig op pad is, melden agro-stagiairs zich bij boerenbedrijven. Voor hen geen vakantie. Of het moet een werkvakantie zijn. Ik weet precies hoe dat gaat. Alle klussen die de afgelopen maanden zijn blijven liggen, komen straks op het bord van de stageloper. Erf aanvegen, stal schoonspuiten, schilderen… Ik herinner me een jongen die naar eigen zeggen vogelpootjes kreeg, omdat hij úren op een ladder had staan kwasten. Hij kon geen antiekgroen meer zien.

Ineens moet ik denken aan mijn eigen stages. Aan de bloedhete dagen waarop ik de roosters van de stal schoon stond te krabben en het zoontje van de boer me verbaasd stond aan te kijken. “Wat doe jij? Mijn papa doet dat nooit.” Verder mocht ik elke dag het tanklokaal schrobben, onkruid wieden in de tuin, de was ophangen, boontjes afhalen, aardappels schillen en dat soort dingen. Het was vreselijk en ik leerde geen moer van het boerenbedrijf. Trekkerrijden wilde ik. Maar dat deed de boer het liefste zelf. Later bleek dat ik de eerste vrouwelijke stagiair was op dat bedrijf en dat de boer niet had geweten wat ie daar nou mee aan moest.

Maar een stagiair is meer dan een gratis kluskabouter. Tegen iedereen die straks een stagiair in huis krijgt, zou ik dan ook willen zeggen: hulde dat u dat doet. Maar maak geen verschil tussen jongens en meisjes. Zorg ook dat ze iets leren van het reilen en zeilen van een boerenbedrijf in plaats van hoe je een huishouding runt. Want boontjes afhalen, dat kunnen ze thuis ook wel.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    test

    test

  • no-profile-image

    Djoke

    Goed dat dit eens gezegd wordt. Ik werd ook als kluskabouter behandeld tijdens mijn boerderijstage in Denemarken. Vroeg beginnen en lange dagen maken. Dit kwam ook door de slechte stageovereenkomst (lees: GEEN overeenkomst) die tussen school en de stagebieders gemaakt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.