Rundveehouderij

Achtergrond

Stabiele kalverprijs

VanDrie Group zinspeelde in 2005 al op contractproductie door melkveehouders.

Van de kalveren die het melkveebedrijf verlaten, komt 80 procent bij VanDrie, Alpuro en Denkavit terecht. Die beheersen de markt. Overheersen is een beter woord. Want Denkavit en VanDrie zijn heel nauw betrokken bij de handel in vee. Individuele handelaren zijn nauwelijks partij.

Is dat nu voor de melkveehouders en mesters een slechte zaak? Nee. Natuurlijk is het voor melkveehouders leuk als de kalveren €200 kosten. Maar die beseffen dat zo’n prijs niet lang stand houdt. De rosé- of witvleesmester kan er dan namelijk niks aan verdienen. En dus daalt de prijs. Een prijs van €80 voor een nuchter kalf is ook geen lang leven beschoren. Iedereen beseft: rond de €140 ligt het evenwichtspunt.

Melkveehouders en mesters weten dat ze tot elkaar veroordeeld zijn. Dan komt het punt dat ze in overtollige kosten gaan snijden. Dat betekent: de veehandel er tussenuit. VanDrie werkt daar al naartoe. Die koopt in via enkele grote verzamelplaatsen en via Dumeco. De herkomst is zo perfect te traceren. Bijkomend voordeel is dat door voorsorteren dezelfde gewichten en soorten kalveren bij elkaar komen en een redelijk uniform product naar de mesters gaat. Iedereen tevreden.

Dan de prijs nog. Nu de kalversector snijdt in het aantal plaatsen, zijn de eerste jaren duidelijk minder kalveren nodig. Melkveehouders zullen daardoor maar wat graag voor rond de €140 de kalveren - op contract - willen produceren. Het lijkt misschien toekomstmuziek, maar de VanDrie Group zinspeelde hier eind 2005 al op. Vanuit die hoek is dus voor 2009 nog wel wat te verwachten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.