Rundveehouderij

Achtergrond 476 x bekeken 1 reactie

Mais-perikelen in Portugal

Voor de teelt van mais komt er in Portugal heel wat meer bij kijken dan in Nederland. Het is bijna een ander gewas, met elke dag beregenen, vretende insecten en een korter groeiseizoen.

We brengen onze droom tot leven. In september 2005 vertrokken we vanuit Twente naar de Alentejo-streek in Portugal om een nieuw melkveebedrijf op te zetten. Een bedrijf met ruim 48 hectare volledig beregenbare grond. Dat wil zeggen: er staan 2 pivots op die beide een halve cirkel beregenen, totaal ongeveer 18 hectare. Onder deze pivots hebben we dit jaar voor het eerst mais gezaaid. Op de rest van de grond staan kranen zodat je er eventueel een kanon of beregeningsbuizen op aan kunt sluiten.

In principe kun je hier 2 gewassen per jaar telen. In oktober worden haver en triticale gezaaid en dat wordt eind maart, april van het land gehaald. Daarna wordt de grond voorbereid op het zaaien van de mais. Mais zaaien kan alleen op grond die te beregenen is, omdat het normaal gesproken vanaf eind april tot september nauwelijks regent.

In Portugal worden twee soorten mais verkocht: voor een lange of korte cyclus. De ene soort is voor zaaien in maart, oogsten in september. Die met het korte seizoen wordt in april gezaaid en half augustus geoogst. Wij hebben de mais 23 april gezaaid en half augustus wordt er hier dus gehakseld.

Je hebt er wel veel werk met de mais, veel meer dan in Nederland. Iedere dag moet er beregend worden. En je moet de mais goed controleren. Je kunt hier namelijk last hebben van 'brocas': ongedierte dat de mais op eet. Het mais telen kost dus veel tijd en je bent erg afhankelijk of je water krijgt. Wij hebben tot de eerste week van juli water uit de rivier kunnen halen en nu krijgen wij water van een stuwmeer, dat wordt geloosd in de rivier, van waaruit wij het weer oppompen om met de pivots te beregenen.

| volgende »

Foto

Joyce Luft

Eén reactie

 • no-profile-image

  Joyce Grootelaar

  goededag!

  wat een leuk verhaal om te lezen. ik heb zelf ook familie in portugal wonen dus wordt dit verhaal extra leuk om te lezen!
  ik hoop dat er nog meer verhalen uit portugal komen.

  ik wens de auteur en evtueel meer familie veel plezier en succes in portugal.

  groetjes joyce

Of registreer je om te kunnen reageren.