Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Leerdammer hoogste prijs

De laatste maanden wordt er gesmeten met cijfers van gestegen melkprijzen. Maar een prijsstijging op zich zegt nog niet zoveel. Belangrijker is wat de hoogte van de voorschotprijs zelf is. In de grafiek blijkt dat op basis van de voorschotprijzen leveranciers van Leerdammer het beste af zijn.
Om toch te kunnen zien wie de grootste stijging heeft gerealiseerd, zijn de gemiddelde voorschotprijzen van het eerste halfjaar vergeleken met die in dezelfde periode in 2006. Dan blijkt dat alleen Campina en Friesland Foods een stijging kennen in het eerste halfjaar van 2007. Dit komt doordat de stijgingen van de laatste tijd volgden op dalingen in de tweede helft van 2006.

Campina grootste stijger

Campina realiseert in het eerste halfjaar van 2007 een €0,37 per 100 kg melk hogere voorschotprijs dan in 2006. Dit is inclusief btw, seizoensheffingen en -toeslagen, bij een jaarlijkse levering van 5 ton met 4,40 % vet en 3,49 % eiwit. Hiermee heeft Campina de grootste stijging in 2007. Deze stijging is bij Friesland Foods €0,25. Bij Leerdammer en Cono is de voorschotprijs zelfs met respectievelijk €0,93 en €0,11 gedaald ten opzichte van de prijs in het eerste halfjaar van 2006.
Leerdammer verschuift dit jaar zijn wintertoeslag een maand naar voren. Hierdoor heeft Leerdammer in januari 2007 geen wintertoeslag van €3,90 uitgekeerd. Als hiermee rekening wordt gehouden, is zijn daling €0,28.
Friesland Foods verhoogde in juni de voorschotprijs met €1,27 naar €28,28. Ten opzichte van juni 2006 is de verhoging €1,68. Friesland Foods maakte voor juli al bekend wederom zijn voorschotprijs te verhogen met €1. In de eerste 7 maanden realiseert Friesland Foods dan een stijging van €0,59.
Campina maakte in eerste instantie bekend pas in augustus zijn prijs met €0,50 te verhogen. Hier kwam Campina dus van terug, want het bedrijf verhoogde zijn prijs in juni met €0,82 tot €28,78. Vergeleken met juni 2006 is de verhoging €1,63.

prognose:

Stijgende prijzen

Wieja Heida

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Makkink

  De levering aan de fabriek stoppen lijkt me erg risicovol, er komen ook wel weer mindere tijden. Een extra quotum verruiming lijkt me echter wel zinvol.
  De quotering is ingesteld omdat er een enorme overproduktie was. Omdat de koelhuizen nu leeg zijn en er een tekort aan melk is dreigt is het goed te verdedigen het quotum(tijdelijk??) te verruimen. Hierdoor zal de melkquotum prijs richting 0 euro gaan.

 • no-profile-image

  Gerrit Lammertink

  Om de spotmarkt op te gaan moet je bereid zijn (enorme) risico's te kunnen en willen dragen. Voor de gewone melkveehouder is het beter te blijven leveren aan je eigen melkfabriek. Er zijn ook mindere tijden geweest en die komen ook terug. De huidige markt zal zich vanzelf vertalen in een hogere melkprijs of een hoger dividend. Een qoutumverruiming lijkt me meer op z'n plaats. Ik moet nog maar eens zien of een quotumverruiming van meer als 2 procent ook door ons land volgemolken word.

Of registreer je om te kunnen reageren.