Rundveehouderij

Achtergrond

Kaas gevraagd, prijzen stijgen (archief)

De hoge grondstofprijzen voor zuivel begint wereldwijd al tot minder vraag te leiden. Kleine Mexicaanse producenten die kaas op basis van inkoop van zuivelgrondstoffen (met name melkpoerder) produceren, stoppen (tijdelijk) hiermee. Door de hoge prijzen voor zuivel grondstoffen is de import van kaas in Mexico nu goedkoper dan dergelijke productie.

De poederindustrie werkt veel op basis van contracten met een looptijd van 3 tot 6 maanden. Steeds meer contracten lopen af, waardoor kopers door de hoge prijzen mogelijk geen nieuwe willen afsluiten. Daarom kan de ontwikkeling die nu in Mexico plaatsvindt ook elders leiden tot stijgende vraag naar kaas. Met als gevolg stijgende prijzen voor kaas en uiteindelijk een nieuw evenwicht op een hoger niveau tussen de kaas en grondstofprijzen.

In de VS zijn hiervan de eerste signalen al zichtbaar. Nadat hier de prijzen voor mager melkpoeder verdriedubbelden, gaat nu de kaasprijs omhoog. Ook in Duitsland verwacht ZMP voor de komende maanden verder stijgende prijzen. De voorraden nemen hier namelijk nog verder af. Daarnaast is de vraag ook nog steeds levendig.

Ook kan de vraag verschuiven naar relatief goedkopere producten, zoals soja. PZ geeft aan dat dit voorlopig niet aan de orde is. Zuivel is namelijk voldoende onderscheidend. Bovendien kan soja nog wel duurder worden vanwege de ontwikkeling bij de productie van biobrandstoffen. Daarbij gaan Argentijnen dan soja of mais verbouwen in plaats van melk produceren.

De Nederlandse zuivelindustrie leek door vooral op kaas in te zetten in eerste instantie een verkeerde strategie gekozen te hebben. Bovendien produceert Nederland juist minder van de producten die momenteel het duurste zijn. Maar omdat de eerste kopers het nu laten afweten door deze hoge prijzen verschuift de vraag naar relatief goedkopere producten. En in het geval van Mexico is dat de import van kaas. En Nederland, dat bij uitstek kaasproducent is met 56 procent, lijkt hiermee mogelijk toch niet aan het kortste eind te gaan trekken.

Prognose:

prijsstijging.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.