Rundveehouderij

Achtergrond

Iedereen een wandbord

Verbetering van melkkwaliteit hoef je niet alleen in techniek te zoeken.

Bijna 100 procent van de boeren levert meestal een goede kwaliteit melk. Alle jaren schommelt het percentage melkmonsters zonder strafpunten tussen 98 en 100. De goede kwaliteit is een gevolg van het samenspel tussen boer en machine. De kleine jaarlijkse schommelingen zijn vooral het gevolg van omstandigheden als het weer. Neem het warme vorige jaar: toen zakte het percentage nulpuntenmelk van 99,28 naar 99,17. We praten hier over het kiemgetal. Conclusie: gemiddeld is er geen probleem als het gaat om melkkwaliteit.
Tegelijk kan worden vastgesteld dat er bijna overal wel eens wat misgaat. Van de bijna 6.000 Nederlandse Campina-boeren kregen er dit jaar maar 129 een wandbord voor 5 jaar eersteklas melk. Op basis van de bemonsteringscijfers zou je veel meer wandborden verwachten.
Daarnaast is er de veel kleinere groep bedrijven die een structureel probleem hebben met de kwaliteit van hun melk. Dat zijn bedrijven met bijvoorbeeld veel mastitiskoeien. Die rollen door een haperende melktechniek, mens en machine, van het ene probleem in het andere.
Deze schijnbaar onvermijdelijke opeenvolging van ellende is te doorbreken. Eerst door de bestaande apparatuur goed af te stellen en op de best mogelijke manier te gebruiken. Neem met een deskundige buitenstaander het hele melkproces nog eens door. Voor bedrijven met de grootste problemen kan de winst enorm zijn.
En als alles goed is geprobeerd en niks helpt, dan kan investeren in nieuwe apparatuur soms in één klap het probleem oplossen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.