Rundveehouderij

Achtergrond

Brief basisoverleg Bluetongue

Beste leden van het basisoverleg,
Vanmiddag is bekend geworden dat ook in Nederland het Bluetonguevirus weer circuleert. Op een bedrijf in Bavel (Noord Brabant) is vandaag een besmetting met Bluetongue bevestigd bij een rund. Het betreffende rund was onderzocht op de aanwezigheid van Bluetongue in verband met export.

Op 24 juli jl. werd gemeld dat het rund zwak positief reageerde op de PCR-test terwijl de uitslag van de serologische test negatief was. Diezelfde dag is door een officiele dierenarts van de VWA een nieuw bloedmonster getapt dat vervolgens bij het CIDC onderzocht is. Deze keer waren zowel de PCR-test als de serologische test positief. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het dier recent besmet is met Bluetongue.

Het bedrijf ligt hemelsbreed 13 kilometer van de Belgische grens en 43 kilometer van de Belgische besmetting (nabij Antwerpen). De afstand van het bedrijf tot de grens van het 20 km-gebied is 50 km. De huidige regeling beperkingsgebied, Bluetongue 2006 hoeft niet te worden aangepast. De afgelopen week hebben protocolonderhandelingen met de overige getroffen lidstaten plaatsgevonden. Er zijn nog enkele open eindjes, maar volgende week kan een versoepeling van de regeling verwacht worden.

Lees meer in het dossier Bluetongue

Of registreer je om te kunnen reageren.