Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Als dierenarts naar Ierland

Met een flinke dosis scepsis naar Ierland gaan en enthousiast terugkomen. De bedrijven zijn er kleiner dan in Nederland en bedrijfsbegeleiding is er nog onbekend.

Een kennis van me, een Nederlandse dierenarts die in Engeland werkt, had mijn telefoonnummer doorgegeven aan een praktijk in Ierland. Zij belden me op…ik was eerst wat sceptisch. Bestond het werk wel uit voldoende rundvee? Want daar ligt mijn grootste interesse. Hoe groot was de praktijk? Deed men ook aan bedrijfsbegeleiding? “Well”, antwoordde de Ierse dierenarts aan de telefoon, “we do a little bit of everything”. Toch voornamelijk koeien, en bedrijfsbegeleiding: dat niet, maar ze stonden er wel open voor om daar mee te starten. “Maar”, vervolgde hij, “kom gerust eens langs, dan kun je zien of onze praktijk iets voor je is”.

Een week later was ik in Ierland: Het is daar heel anders dan in Nederland. Maar mijn eerste indruk was goed: een praktijk met vier dierenartsen en drie assistenten. Eén dierenarts doet uitsluitend gezelschapsdieren en de andere drie doen voornamelijk de landbouwhuisdieren. En belangrijk: het waren erg aardige mensen.

Ik ben een paar dagen met de dierenartsen meegelopen om hun manier van werken te zien en kennis met de veehouders te maken. Soms had ik wat moeite om de boeren te verstaan, als ze met wat woorden in dialect grapjes maakten, maar zij waren ook erg vriendelijk. Mijn eerste indruk van de boerenbedrijven is dat ze veel kleiner zijn dan in Nederland: gemiddeld 65 dieren op een bedrijf, inclusief jongvee. Verder is het allemaal wat rommeliger, maar ook gemoedelijk. In het gebied waar ik kom te werken bestaat het rundvee uit voor de helft uit melkvee en voor de helft uit vleesvee.

Ik heb de baan dus genomen en vertrek volgende week. Een heel geregel als je gaat emigreren! In Ierland heb ik nog een week om te ‘acclimatiseren’: me inschrijven als dierenarts, weer papieren regelwerk, een bankrekening openen, de kamer waar ik voorlopig ga wonen op orde maken, mijn auto inrichten, de omgeving verkennen en….oefenen met links rijden…!

Foto

Hanneke Mertens

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frieda Berg

  He Hanneke,
  Wat leuk dat je naar Ierland gaat. Ik hoor er inderdaad meer goede verhalen over, vooral de sfeer daar moet erg goed zijn. Heel veel succes daar.

 • no-profile-image

  Lily

  Hoi Hanneke,
  Veel succes in Ierland en ik ga zeker je weblog volgen!
  Groetjes Lily

 • no-profile-image

  Femke Wolst

  Hallo Hanneke,

  leuk te horen dat je ook naar Ierland komt. Zelf zit ik hier (in Noord-Ierland) sinds januari in een gemengde praktijk en heb het heel erg naar mijn zin. Mocht je andere Nederlandse dierenartsen hier willen ontmoeten..ik zit hier met nog 4 andere in Enniskillen. Je kan me bereiken via mijn email-adres. Veel succes, groetjes Femke

 • no-profile-image

  Jan Evers

  hallo Hanneke,
  Als melkveehouder in Frankrijk vraag ik mij af: Is in Ierland jongvee te koop voor export naar Frankrijk? Heb je misschien contactpersoon om daar meer over te weten te komen?
  a.j.evers@wanadoo.fr
  Groet, Jan

 • no-profile-image

  Pascual

  Hallo Hanneke,

  Wat leuk om als dierenarts in Ierland te werken!

  Ik las uw berichtje en dacht er gelijk aan om een reactie te geven, met de hoop dat u deze leest, aangezien het artikel al een aardige tijd geleden is neergezet.

  Ik ga aankomende zomer voor 3 weken naar Ierland, even lekker backpacken met een goede vriendin van me! Wij volgen beide de opleiding paraveterinair op het Groenhorst College in Barneveld. Beide hebben wij al eens een buitenlandse stage gedaan (zij in Noorwegen, ik in Spanje) Na de zomer willen wij graag weer een buitenlandse stage doen, en ik dacht: misschien kunt u ons wel een handje 'helpen' om een leuke dierenartsenpraktijk te vinden in Engeland of Ierland...

  Ik hoop dus dat u dit berichtje nog zal lezen... en zal reageren per mail!

  Groetjes,

  Pascual en Hilde

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.