Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Waar moet wat bij de voerhekken? (2)

Het is een heel gedoe om het eerste hek op precies de juiste hoogte en in de juiste richting te hebben staan. Het tweede hek past het niet tussen de steunen die we net aan de paal hebben geklemd.

Voorzichtig manoeuvreer ik door de deuropening en hang het hek op de plaats die we ervoor in gedachten hebben. Bij het uitpakken van de dozen begint de puzzel: wat hoort waar? De leverancier heeft er geen beschrijving of tekening van bijgeleverd. Een tweede goede reden om de vertegenwoordiger even te bellen.

Tijdens het gesprek hoor ik dat hij bij het bedrijfsbezoek voor het uitbrengen van de offerte een boekje heeft achtergelaten met daarin ook tekeningen. Deze blijken niet erg groot, maar daarmee wordt het al wat duidelijker.

Maar goed dat we de hekken eerst stellen en niet op basis van meten de steunpalen plaatsen. Want: de stal is te klein of het voerhek te lang. Als we op de geplande plek beginnen, eindigen we aan de andere kant buiten de stal. We hebben de keus tussen een vreetplaats uit ons gloednieuwe hek te zagen of het niet tussen maar voor de kolommen te monteren. We kiezen voor het laatste, al heeft dit het nadeel dat het draaipoortje alleen de voergang nog maar op kan draaien.

Hek wijkt iets af

Het is een heel gedoe om het eerste hek op precies de juiste hoogte en in de juiste richting te hebben staan. Het tweede hek zou een stuk sneller moeten gaan: er is al één vaste kant en bovendien hebben wij al enige ervaring en de maten in ons hoofd.

Alleen past het hek niet tussen de steunen die we net aan de paal hebben geklemd. We schroeven de klem los en creëren iets meer tussenruimte. Al metende komen Peter en ik bij het derde hek tot de conclusie dat dit iedere keer zo is. Er zal bij de fabricage wel iets afwijking in de mal hebben gezeten. Het is maar een paar millimeter, maar het begin van de hekken sluit niet naadloos aan het eind van het vorige aan.

Na een middag en avond zwoegen, krijgen we net voor het donker wordt alle hekken op hun plaats. Peter en ik genieten. Zelfs als je er met een timmermansoog over kijkt, is het zowel in de hoogte als in de breedte exact in één lijn. Met het voerhek erin begint het weer wat meer op een stal te lijken.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  gjt

  onvoldoende georienteerd welke typen op
  de markt zijn.Dit type lijkt op jaren 70 modellen geproduceerd in Frankrijk
  Goedkoop is dus duurkoop
  nederlandse belangrijkste fabrikanten leveren exact op maat en voorzien van uitvoerige gedetailleerde montagehandleidingen.

  zie bv <>

Of registreer je om te kunnen reageren.