Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs voor rosé daalt 10 cent per kilo (archief)

De prijzen voor de rosés daalden met een dubbeltje naar gemiddeld €2,40 per kg. Voor zowel het blanke als het rosésegment is de markt moeizaam. Vooral bij de rosés is de verhouding tussen vraag en aanbod scheef.
Het aanbod van de rosés is anders dan bij blanke kalveren onvoorspelbaar. De kalverintegraties zijn immers zelf eigenaar van de blanke kalveren. Zij hebben zo rond december minder blanke kalveren opgezet. Het zal er dus vanaf nu om spannen of dit effect heeft gehad op de prijsvorming.
De prijs hiervan is nu bijna hetzelfde als in 2006. Maar vorig jaar daalde de prijs vanaf deze tijd echter fors. De hittegolf die nu in Zuid-Europa heerst, heeft ook geen positief effect op de vraag. De verkoop in Italië is dan ook matig op dit moment. Ook in Frankrijk loopt de vraag terug.

Concurrentie met rundvlees

De prijzen van de rosés zijn slecht. Bovendien naderen ze die van de slachtkoeien en
-stieren. Het positieve hiervan is dat hiermee de afzet van de rosémarkt vergroot kan worden. Gestopte melkveehouders stappen deels over op de rosémesterij, dus het aanbod groeit alleen maar.

prognose:

rosé lichte daling.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.