Rundveehouderij

Achtergrond

Ook Leerdammer betaalt meer (Archief)

Leerdammer verhoogde in mei zijn vet en eiwit prijs. Dit betekent een stijging met €0,56 per 100 kg melk bij gelijke gehaltens en een jaarlijkse levering van 5 ton. Hiermee is Leerdammer een maand later met de verhoging dan de andere drie ondernemingen die Boerderij noteert. De andere drie ondernemingen lieten hun vet- en eiwitprijzen ongewijzigd.

Cono en Friesland Foods zullen allebei de prijzen in juni weer verhogen. De prijzen stijgen respectievelijk met €0,77 en €1,17 per 100 kg melk bij gelijke gehaltes. Dit is uiteraard het gevolg van de gunstige zuivelmarkt. Campina maakt altijd achteraf pas de prijzen bekend. Wel kondigt het aan dat haar leden kunnen rekenen op een flinke stijging van de melkprijs in 2007.

Doordat elke maand de gehalten weer anders zijn, zijn de veranderingen van de voorschotprijzen moeilijk te vergelijken. Wanneer alleen naar de vet en eiwitprijzen gekeken wordt zijn de verschillen beter te herkennen.

Marktconforme melkprijs

De gemiddelde vetprijs van de vier ondernemingen daalde vorig jaar met vijf procent van €2,64 naar €2,53 per kg. De eiwitprijs daalde met twee procent van €5,65 naar €5,54 per kg.

Opvallend is dan de ontwikkeling van de vet en eiwitprijs bij Friesland Foods. Vorig jaar daalde daar de vetprijs van €2,77 naar €2,60 per kg. In dezelfde periode steeg de eiwitprijs echter van €5,50 naar €5,55 per kg.

Dit jaar is het echter het omgekeerde beeld. De vetprijs stijgt bij Friesland Foods dit jaar (t/m juni) van €2,61 naar €3,07 per kg. De eiwitprijs daalde van €5,63 naar €5,47 per kg in tegenstelling tot het gemiddelde. Bovendien druist dit in tegen de verwachting dat vet goedkoper wordt, omdat consumenten steeds minder vet willen eten.

Friesland Foods geeft aan dat hier een rekentechnische oorzaak achter zit. In tegenstelling tot andere ondernemingen laat Friesland Foods zijn melkprijs afhangen van de prestaties van vijf indexondernemingen. De ontwikkeling van vet is hierin leidend. En de boterprijs steeg in 2007 met 17 procent. Vervolgens stuurt de eiwitprijs om tot een voorlopige voorschotprijs (MCM) te komen. En aangezien de eiwitprijs daalt, stijgt de boterprijs blijkbaar meer dan de door Friesland Foods ingeschatte prestaties van zijn indexondernemingen.

Alles bij elkaar wordt eindelijk de gunstige stemming op de zuivelmarkt ook vertaald in hogere melkprijzen. Ook de gemiddelde melkprijs van de EU melkprijsvergelijking van LTO Internationale Melkprijsvergelijking ligt eindelijk hoger dan in 2006. In april 2007 lag de prijs met €26,46 per 100 kg melk €0,55 hoger dan in april 2006.

prognose:

hogere melkprijzen.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.