Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Metselen en dorpels maken

We vangen het hoogteverschil in de stalvloer langs de strogang en de zijkanten op door muurtjes. Uitdaging hierbij is het plaatsen van de ondergeleiders van de schuifdeuren.

Niet alles is te maken van vangrails. Zo moet het hoogteverschil in de stalvloer langs de strogang en de zijkanten worden opgevangen door muurtjes. Dit voorkomt dat zand en beton de damwand eruit drukken.
Mest en staal vormen ook geen duurzame combinatie. We hebben daarom besloten de muurtjes één cementblok hoger te maken dan vloerniveau. Dan zit de vangrails als het goed is net boven de mestlaag. Om diezelfde reden doen we stukken pvc-pijp onder om de palen waaraan de vangrail is bevestigd.

Ondergeleiders exact stellen

Ook hierbij gaan we zorgvuldig te werk, maar het blijft werk waar specialisten beter in zijn dan wij. Peter heeft daarom een kennis, Marcel Keurntjes, gecharterd om ons hierbij te helpen. Dat komt van pas bij het plaatsen van de bekisting van de dorpels.

Uitdaging hierbij is het plaatsen van de ondergeleiders van de schuifdeuren.De metalen beugels moeten op de juiste hoogte, horizontaal, op de juiste afstand van de kolommen (spantpoten) en precies in lijn geplaatst worden. Én… de plaatsing is onherroepelijk als het beton hard is. Met een paar daklatjes op de bekisting en een potlootstreep lukt dit. We controleren het door de geleiderail die straks onderaan de deuren komt er voorzichtig overheen te laten zakken.

Ook de breedte van de dorpel is een keuze. We zetten die op 24 centimeter. Op het eerste gezicht een kromme maat, maar als het goed is, sluiten de klinkers van het straatwerk er straks precies op aan.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Richard

    Als je je strohok straks met een treker cq shovel wilt mesten kun je de muurtjes beter storten.

  • no-profile-image

    Harry

    Dat rij je er direct uit als je een fatsoenlijetrekker gebruikt. Die PVC pijp zorgt er voor dat de zaak nog eerder wegroest. Er komt vocht tussen dat niet weg kan en daar gaat de zaak. De ruimte tussen de pijp en de buis vullen met Shell tixopalthe kit werkt wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.