Rundveehouderij

Achtergrond

Jaloers op fulltime-boeren

Een deeltijdbaan vraagt flexibiliteit rondom deadlines en de eigen berijfsvoering. Soms benijd je dan anderen.

Wat hebben fulltime boeren het makkelijk qua planning. Ze zijn baas over hun eigen tijd, dus als goed weer voorspeld wordt, kunnen ze direct aan de slag. Als nevenberoeper is dat net een tikkie lastiger. Gelukkig heb ik een flexibele baan en een chef die meedenkt. Desondanks moet ik het zien in te passen tussen deadlines en afspraken voor interviews. En daar komt nu de stalbouw ook nog bij.

Mijn eerste snede staat nog op het land, dus eind vorige week volgde ik angstvallig de weersverwachtingen. En jawel; er werden slechts drie dagen mooi weer voorspeld. Maar zaterdag stond al een afspraak om de inrichting te lassen en ook de metselaar zou nog komen. Maaien is dus geen optie. Hopelijk houdt het goede weer aan.

Toch aan het maaien


Maandag is het prachtig weer, maar is de dag volgepland met afspraken. Er worden nog een paar dagen redelijk weer verwacht, dus valt de beslissing dat we nu wél gaan maaien. Mijn twee vrije stalbouwdagen deze week gaan in de hooibouw.

’s Avonds om 20.00 uur rijd ik met een glans op mijn gezicht mijn rondjes. Wat een geweldig mooi werk is dat winnen van een wintervoer toch. De snede is zwaar en mooi stengelig; echt Limousin-gras!

Ik zit op 400 meter van huis en realiseer me dat ondertussen veel werk verzet wordt op mijn kleine bedrijf: pa loopt zijn controleronde tussen de koeien, mijn broer maait met de andere trekker en een maaier die we op proef hebben en Peter metselt een muurtje in de stal. Dus zelfs de stalbouw ligt niet stil.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.