Rundveehouderij

Achtergrond

Ha, de vangrail past

Het zit mee. De vangrails passen perfect als we de gaten iets in verstek boren. En het oogt fantastisch.

Het is een genot om naar te kijken. Die vangrails die schuin naar beneden lopen, het contrast met de loodrechte balken van de zijwand erachter. En weet je? Het past allemaal!
Je kunt het bedenken en uitmeten, maar het moet dan ook nog uitkomen. Vooral bij de zij- en tussenwanden, waar de vangrails ook de zeven procent afschot moet volgen en de palen loodrecht omhoog staan.
Voordat we een hele stapel maken leggen we eerst een aantal rails uit op het erf om te passen. Als we de gaten iets in te verstek boren hoeven we dus niet aan de vangrails te slijpen. Dus zo gezegd, zo gedaan. Nu bij plaatsen blijkt dat het allemaal nog klopt ook. Geweldig!

Wanden rond hokken geplaatst

Ook de achterwand van de hokken staat inmiddels en is met balken gestut zodat de beton kan uitharden. Bij de zijwanden storten we ook een fundering om een muurtje op te metselen. Daar is het echter lastiger. Naast de steunpilaren van de zijwand, komen daar ook palen in. Daar draaien de poorten in de mestgang aan. Die moeten nog gelast worden en daarna nog naar de verzinkerij. Daar kunnen we niet op wachten.
Ook daar hebben we een oplossing voor gevonden. Om contact tussen mest en staal te vermijden schuiven we PVC-pijpjes als sok om de paal. Waar het hek draait, zijn deze gewoon een stuk langer. We storten de PVC-huls in de beton en kunnen er later zo de paal in laten zakken. Het gaat best voorspoedig verder zo!

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.