Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Geluk bij ongeluk

Een trap van een koe leidde tot 14 dagen gedwongen ziekenhuisbezoek. Je houdt er vrienden aan over. Een ervan is lasser, en dat past nu wel.

‘Welke naam heeft koe 9991?’, vraagt een mavoleerling van naburige scholengemeenschap ‘de Wesenthorst’ tijdens een excursie op mijn bedrijf in 2002. Ik moet antwoorden dat ik er geen notie van heb: ,,Ik onthou geen namen, maar hou ze aan de nummers uit elkaar.”

Twee weken later weet ik het wel… Bij het verhelpen van een baarmoederprolaps (baarmoeder terug in de koe brengen) ramt juist die koe me het ziekenhuis in.

Vrienden opgedaan


Onverwacht, pijnlijk en geheel anders dan gepland. Maar die onaangename gebeurtenis in 2002 heeft ook positieve kanten. Een ervan is dat ik er vrienden aan heb overgehouden. Ik kom op een kamer te liggen naast een collega-veehouder die gekapseisd is met zijn trekker en mesttank en daarbij zijn been verbrijzeld heeft. Onze overburen zijn twee motorrijders die de buitenkant van een tegemoetkomende auto hebben ervaren.

Zeker met één van die motorrijders, Jerry, klikt het. Nu we beiden weer hersteld zijn lopen we de deur niet bij elkaar plat, maar zien elkaar geregeld. Soms ook als ik een klus heb, want Jerry is lasser van beroep. En als ik iets niet kan… Dat is duidelijk een gemis aan mijn mas-opleiding; in de uren dat klasgenoten leerden lassen, kreeg ik als doorstromer naar de has natuur-, wis- en scheikunde. Maar goed, gelukkig helpen anderen je dan weer.

Vangrails goedkoper dan beton


In ons rondje vooraf langs studieclubbedrijven, zoals ik in weblog 1 beschreef, zagen we prachtige stallen met tussenwanden van betonelementen. Om de kosten laag te houden maken wij de hokafscheidingen in de nieuwe stal van vangrails. Om dat passend en op de plek te krijgen, zal ook nog het nodige laswerk nodig zijn. Opnieuw blijkt de verre vriend even belangrijk als de goede buur.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan

    En wat is de naam van de betreffende koe Jacco?

  • no-profile-image

    Jacco Keuper

    Jan, ik heb het even nagetrokken in het managementprogramma: Het is Reina die me die klap verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.