Rundveehouderij

Achtergrond

Einde prijsdaling niet in zicht (Archief)

De NBHV-notering voor een eersteklas zwartbont kalf daalde afgelopen week met €15 naar €115. Deze notering lag vorige week €5 hoger dan de notering van Boerderij. De notering van Boerderij daalde overigens met €13. Oorzaak van deze daling is het toegenomen aanbod en de afname van de vraag.

De grafiek toont dat de daling in 2007 parallel loopt met die van 2005. Alleen in 2006 zette de daling eerder in. Wel volgde er in 2006 weer een kleine stijging. De daling van het aanbod wordt veroorzaakt doordat er meer koeien afkalven.

Saneringen in de lucht

Het duidelijk lagere prijsniveau van dit jaar lijkt steeds structureler te worden. Dit omdat de achterliggende oorzaak hiervan, het dure melkpoeder, ook steeds structureler wordt. Bekend is dat dit de verliezen bij de kalverintegraties veroorzaakt.

In eerste instantie hoopten de kalverintegraties nog dat de melkpoederprijzen zouden gaan dalen. Omdat dit niet het geval is, is inmiddels bekend geworden dat zij minder kalveren gaan opzetten. Hiermee hopen ze, door een lager aanbod te creeeren, meer voor het kalfsvlees te kunnen vragen.

De ophanden zijnde saneringen bij de kalverintegraties zijn niet de eersten. Voorheen namen de vrije handelaren deze bedrijven over. Alleen zijn de vrije handelaren ook niet meer zo enthousiast om die bedrijven te gaan overnemen. Daarom ziet het er niet zo gunstig uit voor de post omzet en aanwas van de melkveehouderij.

Ook de rose mesterij, waar vooral vrije mesters zitten, is niet meer zo positief gestemd. Tot voor kort zorgden deze sector nog voor een rem op de prijsdaling. Maar omdat de prijs dalende is, zijn het vooral deze mesters die wachten op nog lagere nuka-prijzen.

Voor- en nadelen

De bekende uitspraak alles heeft zijn voor- en nadelen is hier ook toepasbaar voor de melkveehouderij. Door de hoge prijzen voor melkpoeder moeten de melkprijzen ook verder stijgen. Daarom kunnen melkveehouders beter hun hoop vestigen op een nog hogere melkprijs.

prognose:

prijsdaling.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.