Rundveehouderij

Achtergrond

Campina schept verwarring (Archief)

Bij de bekendmaking van Campina dat zijn voorschotprijs in augustus met €5 per 100 kg omhoog gaat, ontstond enige verwarring. Campina maakt namelijk de vergelijking tussen juni en augustus. En alleen al door de jaarlijks terugkerende zomerheffing en herfsttoeslag stijgt de melkprijs met €4,50 per 100 kg.
Een betere vergelijking is om de prijs van augustus met augustus vorig jaar te vergelijken. Maar de vet- en eiwitprijzen van augustus 2007 zijn nog niet bekend; wel die van mei 2007. De vet- en eiwitprijs van mei 2007 ligt €1,26 per 100 kg hoger (bij gelijke gehalten). Bovenop de tot nu toe gerealiseerde stijging van €1,26 per 100 kg komt er nog zo’n €0,50 per 100 kg bij, aldus Campina.

Stijging mager melkpoeder

De aangekondigde prijsstijgingen van zuivelondernemingen zijn allemaal een gevolg van de jubelstemming op de zuivelmarkt. Grootste stijger is nog steeds mager melkpoeder. De notering ervan steeg in een jaar met 83 % naar €370 per 100 kg. Ondanks het afhaken van de eerste kopers blijven de prijzen voorlopig hoog.

Exportsteun weg

Gelet op de goede stemming op de zuivelmarkt besloot de Europese Commissie 15 juni de exportrestituties voor boter en kaas op nul te zetten. Voor het eerst in 40 jaar wordt daarom voor deze producten geen steun meer betaald.
Het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect hiervan is op de zuivelprijzen en uiteindelijk de melkprijs voor de veehouder. De contracten voor boter zijn namelijk al ruim van tevoren vast gelegd. Hierdoor wordt een eventueel effect pas na de zomer voelbaar voor de zuivelindustrie en boeren.
Toch lijkt het dat de effecten net zoals bij melkpoeder beperkt blijven. Anderhalf jaar geleden werd de exportrestitutie hiervoor al op nul gezet. Door een krapte op de wereldwijde stegen de prijzen uiteindelijk alleen maar. Alleen was bij melkpoeder de subsidie relatief kleiner. Die was 10 cent per kg. Bij boter is ze nog 50 cent per kg. Dit zal in eerste instantie aan de afnemers moeilijk te verkopen zijn.

prognose:

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.