Rundveehouderij

Achtergrond

Wandplaten en blouse muurvast

Zelf bouwen gaat niet altijd zonder tegenvallers. Door onoplettendheid gaat een blousje eraan bij het monteren van de damwandplaten.

Ik ben misschien een priegel, maar ik houd van een opgeruimde werkplek. Niet zozeer mijn bureau op kantoor, daar mag best een stapeltje papier op liggen. Maar ik heb er een hekel aan als er van alles rondslingert, zodat je je achterwerk niet kunt keren op de werkplek. Peter zegt dat ook te hebben, maar hij is toch de wat meer ervaren bouwvakker van ons twee; hij laat gereedschap en ander materiaal nog wel eens ter plekke vallen.

Schroefgaten haarscherp kiezen


Wij zijn allebei enorm secuur, dus we liggen elkaar. We vergaderen een uur over de plek waar de wand moet beginnen. Start je verkeerd, dan kom je aan het eind net te kort. En iets scheef is over 20 meter een flinke afwijking. Geen gezicht!
Met militaire precisie meten we daarom de plaats waar de gaten moeten komen in de damwandplaten. We pakken de platen met fluwelen handschoenen aan, om te voorkomen dat ze beschadigen.
Fanatiek als hij is, heeft Peter gisteren al de hoeken uitgemeten. Een balkje erbij, afwerkprofiel ertegen…
We balen als even later blijkt dat het profiel ondanks de steunen is omgewaaid. Nog een deuk erin ook... grrr. Ik heb al besloten dat dit profiel dan maar tegen de achterste hoek komt, waar je niet vaak langs komt. Peter blijft echter met klosjes en hamers uitdeuken. En warempel, hij krijgt het nog heel aardig in model.

Zelftapper; snel en muurvast


Beter opruimen dan maar. Even later worden we afgestraft als we dit niet blijken te doen. Peter heeft het warm en trekt dus zijn blouse uit. Achteloos legt hij die over een balk in de zijwand. Maar hoe monteer je damwandplaten? Juist, van buitenaf! Peter drukt de 3,80 meter hoge plaat tegen de balken, ik wiebel op de ladder om de plaat bovenin als eerste vast te zetten. Als die hangt, draai ik op elk voorgeboord gaatje een zelftapper in de balk. Machtig werk; als je het een beetje door hebt zit zo’n plaat in no time vast.
Maar als je dan klaar bent, je spullen pakt en ook je blouse weer wilt aandoen, blijkt dat laatste onmogelijk. De blouse zit muurvast geklemd tussen de plaat en de balk, of… Terwijl ik de schroef terugdraai, hoor ik Peter schateren. De blouse is los, maar vol gaten. De schroef is er dwars doorheen gegaan!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.