Rundveehouderij

Achtergrond

Let ook op de kleintjes

Efficiënte arbeid is meer dan een melk- of voerrobot. Een brede dam helpt ook.

Arbeidsefficiëntie, het woord valt vaak in de melkveehouderij. Logisch, want door de voortschrijdende schaalvergroting lopen steeds meer bedrijven aan tegen de grenzen van hun eigen arbeid. En dan volgt de onvermijdelijke vraag: kan ik mijn arbeid niet efficiënter inzetten?
Het antwoord hierop begint met een oersaai werkje. Namelijk het in kaart brengen van uw eigen arbeidsfilm. Hoeveel tijd besteedt u aan welke werkzaamheden? Gemiddeld besteedt de melkveehouder 44 procent van zijn tijd aan melken en voeren. Daar valt dus veel te halen. Reden waarom melk- en voerrobots in allerlei soorten en maten op de markt zijn verschenen.

Maar door al dat technische vernuft zou je bijna vergeten dat arbeid ook nog op allerlei andere terreinen efficiënter is in te zetten. Dat zijn vaak hele kleine dingen, die bij elkaar opgeteld de nodige arbeid besparen. Denk aan roldeuren, brede dammen, koeien niet langer over de voergang richting melkstal laten lopen, alle kalveren op één plek, een automatisch rollenbankje dat de inhoud van medicijnflesjes schudt...

Elke manager in welke bedrijfssector dan ook zal zeggen dat je versteld zult staan van wat kritisch en creatief kijken naar je eigen arbeidsfilm en bedrijfssituatie kan opleveren. Grote melkveehouders die met vreemd personeel werken, doen dat al, omdat gewerkte uren uitbetaald moeten worden. Maar bij eigen gewerkte uren moeten dat toch ook? En een minder volle werkweek is toch ook prettig? Focus daarom bij het verhogen van de arbeidsefficiëntie niet alleen op technisch vernuft, maar let ook eens op de kleintjes.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.