Rundveehouderij

Achtergrond

Kalveren: krap aanbod, prijs stijgt (Archief)

De verschillende noteringen voor nuchtere kalveren wijzen alle dezelfde richting uit: afgelopen week lieten ze een stijging van de nukaprijzen zien. Terwijl toch steeds wordt aangegeven dat de grote kal-verintegraties de prijzen naar beneden willen hebben. Dat kunnen ze dan wel willen, maar bij een krap aanbod ging de prijs omhoog. En het is niet zo dat de kalverintegraties de kalveren dan helemaal niet meer willen hebben. Naar zware kalveren is meer vraag, vandaar dat de prijs voor die dieren het meest stijgt. Deze kalveren worden ingezet voor de rosémesterij. Want hier spelen de hoge prijzen voor de melkpoeders een veel kleinere rol.

Purmerend niet drukker


De aanvoer van kalveren naar de markt van Purmerend was vorige week onveranderd. Ook hier blijft de aanvoer zeer beperkt. Toen de markt van Leeuwarden ermee stopte, verwachtte Purmerend een toename van de aanvoer. De extra aanvoer vanuit het noorden van het land blijft echter beperkt met hooguit een of twee handelaren. Een oorzaak hiervan kan de schapenhandel van Leeuwarden zijn. Deze markt vind namelijk, net als de markt van Purmerend voor nuchtere kalveren, plaats op dinsdag. Veel handelaren handelen zowel in nuchtere kalveren als in schapen. De gestegen prijzen van afgelopen week zouden ook toegeschreven kunnen worden aan het feit dat er alleen in Purmerend markt was. Maar dit lijkt niet erg waarschijnlijk. Want ook in Duitsland stegen de prijzen met €5 tot €10. Ook hier speelt het erg krappe aanbod een rol. Vanuit Engeland worden momenteel ook weinig kalveren ingevoerd. Het aantal ingevoerde kalveren vanuit Ierland is al helemaal minimaal.

Buitenlands kalf duurder


In Europa zijn de kalveren in Nederland het goedkoopst. De kosten voor transport vanuit Duitsland zijn ongeveer €8 per kalf, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid te vervoeren kalveren en de afstand.

prognose:

Stabiele prijzen zolang het aanbod krap blijft.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.