Rundveehouderij

Achtergrond 279 x bekeken

Hard spant

Als zelfklusser moet je wel zorgen voor goed materiaal. Het wachten op de boortjes duurt lang, maar het bespaart uiteindelijk wel 4 mille.

Heerlijk, eindelijk is het zover dat ik twee dagen per week vrij heb van mijn werk bij Boerderij.nl om aan de bouw te gaan. Op mijn groen geblokte vakantiekaart prijken nog een heel aantal dagen van vorig jaar, die speciaal voor de stalbouw zijn opgespaard. Maar goed ook, want als je alleen de avonduren beschikbaar hebt, dan schiet het toch niet echt op. Als ik thuiskom van het werk is het eten, vee verzorgen, stallen uitmesten en strooien; kortom: laat als ik aan de bouw begin.

Hard spant


Bovendien is overdag werken ook wel eens handig, bijvoorbeeld als je materiaal moet halen. Want zo’n stalen spant is nog best dik om door te boren. Eerst voorboren dan maar. Maar het boortje van 3 en 3,5 millimeter springen al in het eerste gat in twee stukken uit elkaar. Bij de post die ik in de koffiepauze open, zit een dikke envelop van Huisman. Het blijkt een multifunctionele tang: een aardigheidje voor de goede samenwerking. Die komt goed van pas om het volgende boortje uit het spant te peuteren.

Hup, aftikken die €190


Volgende ochtend voor we beginnen eerst maar een aantal nieuwe halen dus. Nadeel is dat het ook om goed 8 uur ’s ochtends al druk is bij ‘mister-HCI’ Frans te Wiel. Het is de enige bouwmarkt die ik ken met barkrukken voor de balie. Ze worden warmgehouden door twee klussers, met het cement nog op de schoenen. Uiterlijk oog ik rustig, maar van binnen denk ik: ‘Hup, aftikken die €190. Ik wil aan de slag.’

Als de klussers voor me eindelijk van de krukken zijn gerold, ben ik aan de beurt. Althans dat denk ik… maar dan krijgt Frans telefoon. Nu snap ik waarom die krukken er staan en ga er zelf maar even op zitten. Ik kijk toe hoe hij tijdens het gesprek ongemerkt goochelt en draait met de vijf zakjes boortjes die ik op de balie heb gedropt.

Geld verdient met wachten


Even later word ik netjes geholpen en vertel Frans ook nog een en ander over de vorderingen van de bouw. Netto valt de hoeveelheid verloren tijd nog wel mee. Maar het verschil tussen mij als klusser en een profi-bouwvakker, die een paar boortjes uit het magazijn grist is toch ruim een half uur. Gelukkig telt mijn tijd niet.

Hoewel, ook mijn tijd is geld. Maar dit half uur is goed besteed. Even rekenen: Als Huisman niet alleen de ruwbouw maar ook de wanden had gedaan, was ik een paar duizend euro meer kwijt geweest. Ach, dan kan een boortje er nog wel af. En het voordeel is wel dat een nieuwe scherp is!

Of registreer je om te kunnen reageren.