Rundveehouderij

Achtergrond

Er is al licht

Nog voor de stal winddicht is, hangen de TL's er al in. De spanning loopt op, want de lampen doen het niet.

Na het vertrek van Huisman zijn we niet alleen met de wandplaten verder gegaan. De verlichting doet het al nog voor de wanden gesloten zijn.

Een half jaar geleden had Gamma een aanbieding van tl-bakken. Een klinkende aanbieding, want de voorraad in de winkel was aan het eind van dag 1 al op. Ik heb toen een bestelling van 10 stuks gedaan en die liggen dus al voor het grijpen.

Nu het bouwteam klaar is, kunnen de netten onder het dak vandaan. Daardoor kunnen we weer bij de gordingen. Handig omdat de hoogwerker nu werkloos in de stal staat. De uitvoerder schat dat die dezelfde avond mogelijk nog wordt opgehaald, maar tot die tijd mogen wij ermee werken. Daar maken we dankbaar gebruik van, want het is dé manier om veilig op hoogte te werken.

Zoeken naar juiste plaats


Het is even zoeken naar de juiste plaats waar we de lichtbronnen op zullen hangen: wordt het de vierde of de vijfde gording?

Daarna is het niet ingewikkeld meer. Met een paar schroeven zitten de kappen aan de gording vast. De kabel door een huls schuiven en die met klemmen op dezelfde balk spijkeren is ook geen kunst. We ploeteren door tot het donker is, en nog steeds is er geen spoor van een vrachtwagen die de hoogwerker komt halen.

Ook de volgende dag blijft het handige hulpje tot onze beschikking. ‘s Middags hebben we het klaar. We monteren een stekker op de hoofdkabel, waarachter maar iets meer dan 500 Watt aan verlichting zit.

Spanning loopt op


Na het uitrollen van de verlengkabel loopt de spanning op. Niet op het net, maar bij ons. Stekker erin… en er gebeurt niets. Maar, dat was ook al zo toen mijn moeder er kerstverlichting op had aangesloten. Andere verlengkabel dan maar. En jawel, de lampen doen het. Op één na dan.

Opnieuw blijkt het gemakkelijk dat de hoogwerker er nog is. Zonder moeite kunnen we nog even bij de betreffende tl-bak. Er blijken twee draadjes verwisseld. Het euvel is zo verholpen. Vanaf nu kunnen we echt tot in de kleine uurtjes door, want er zit ‘een bak’ licht in.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.