Rundveehouderij

Achtergrond

Cono plust dankzij merkijs (Archief)

Cono Kaasmakers, eens voorloper wat betreft weidegang, is ingehaald door Friesland Foods en Campina. Daarom is Cono op zoek gegaan naar een nieuwe vorm van toegevoegde waarde. Daarin is ze geslaagd. Vorige week maakte Cono bekend vanaf 1 mei 2007 de melk voor het ijs van Ben & Jerry’s te leveren. Daarvoor heeft Cono contracten afgesloten met Unilever. Dat nam in 2000 Ben & Jerry’s over. Hoogwegt Milk stopte 1 mei met de levering van melk daarvoor.

De veehouders van Cono kunnen naast weidegang nog meer toegevoegde waarde leveren. Dit in de vorm het Caring Dairy programma, een initiatief van Ben & Jerry’s voor duurzaam ondernemen.

Groeiende markt


Cono verwerkt 290 miljoen liter melk van 600 veehouders. De fabriek van Ben & Jerry’s staat in Hellendoorn. De 100 Cono-leden in Overijssel leveren melk hiervoor. Daarnaast komt room van de overige leden vanuit Noord-Holland. De fabriek in Hellendoorn maakt alle Ben & Jerry’s ijs voor Europa. Volgens Anniek Mouser, Duurzaamheidsmanager van Ben & Jerry’s, kan Co-no genoeg melk leveren voor de groeiende markt voor hun ijs.

Cono blijft kaas produceren. De kaas draagt vanaf 2008 ook het Caring Dairy-logo. Volgens Erik Hulst, algemeen directeur van Cono, blijft er voldoende melk voor kaas. Cono had te veel melk en kende een ledenstop. Bij een tekort aan melk zijn er genoeg melkveehouders bereid om aan Cono te leveren, aldus Erik Hulst.

Plus op melk


Vanaf 2008 ontvangen veehouders die voldoen aan het Caring Dairy programma €0,50 per 100 kg extra. Samen met de premie voor weidegang wordt dan €1,00 per 100 kg melk extra uitbetaald. De veehouders van Friesland Foods krijgen voor weidegang €0,05 per 100 kg melk. De veehouders van Campina krijgen niets voor weidegang. Naast weidegang heeft Campina ook merkmelk. Hiervoor krijgen veehouders €0,40-1,00 per 100 kg melk. Een plus om de extra kosten te compenseren.

prognose:

licht stijgende melkprijzen

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.