Rundveehouderij

Achtergrond

Voersystemen bij melkvee

Er is geen beste voersysteem, maar wel verschillende oplossingen om het voer bij de koe te krijgen. Boerderij zet een aantal systemen op de rij.

Zelfrijder niet per se een dure oplossing

De zelfrijdende voermengwagen staat in de belangstelling. Het is een fikse investering, maar per koe per dag kan deze goedkoper zijn dan de zelflader of een losse oplossing.
Lees de pdf »

Voermengwagen verliest 't van mengkuil

Met een mengkuil kan een melkveehouder makkelijk gemengd voeren. Als de kosten van eigen arbeid worden geteld, is het jaarlijks tot E9.500 goedkoper dan een voermengwagen.
Lees de pdf »

Urban-voerrobot in Nederland

Urban brengt een voerrobot op de Nederlandse markt, de Robo Feedmaster. Hij past in elke stal met een voergang breder dan 2,50 meter.
Lees de pdf »

Minder werk in de stal en meer rust

Jacob Noords koeien halen zelf hun ruwvoer. Het verlost hem van de verplichting elke dag zo’n drie kwartier aan het voeren te besteden. Het heeft ook nog een ander voordeel.
Lees de pdf »

Mengen in een ander licht

Op een melkveebedrijf volgde Boerderij 7 maanden het werken met een voermeng- en een voerdoseerwagen. Het bracht verrassende verschillen aan ‘t licht, ook in het gedrag van koeien.
Lees de pdf »

Kostenbesparend en toekomstgericht

Ad van den Boomen bouwde een arbeidsvriendelijke stal. Centraal bij het ontwerp staat de gerobotiseerde voerverstrekking. Melken blijft de veehouder bewust zelf doen.
Lees de pdf »

Groep koeien als individu benaderd

Elke koe haar eigen rantsoen is nog ver weg. Maar op grote bedrijven worden groepen gemaakt van dieren met dezelfde productie of lactatie. Dat voorkomt luxeconsumptie.
Lees de pdf »

Goedkoop gemechaniseerd voeren

Alternatieve voermethoden hebben bij nieuwbouw lagere jaarkosten dan een gangbaar voersysteem. Voorwaarde is dat ze besparen op ruimte.
Lees de pdf »

Gemengd voeren wint terrein

Gemengd voeren neemt toe, ondanks de hogere kosten. Bij de voortgaande schaalvergroting laten boeren arbeid en gezondheid van de koeien zwaarder wegen.
Lees de pdf »

Automatisering voldoet aan verwachting

In april 2004 werden op het bedrijf van familie Osinga, na 12 jaar stilstand, voorbereidingen getroffen om weer koeien te gaan melken. Nu met een melkrobot en een automatisch voersysteem. Deze automatisering bevalt de Friezen prima.
Lees de pdf »

Automatisch voeren krijgt nieuwe impuls

Trioliet presenteert medio oktober een nieuw concept automatisch voeren. Het werkt met blokken kuilvoer in tunnels. Via een afvoerband gaat het voer naar een mengbak aan een rail.
Lees de pdf »

Automatisch systeem mag €46.000 kosten

Met automatisch individueel voeren is nog weinig praktijkervaring opgedaan. En wat het systeem moet kosten, is onbekend. Hier een becijfering, gevolgd door een voor voeren in groepen.
Lees de pdf »

Ander voersysteem verandert stalindeling

Overschakeling op individueel voeren heeft ook gevolgen voor de indeling van de stal en het koeverkeer. Hier enkele stalconcepten die in de toekomst kunnen ontstaan.
Lees de pdf »

Alle zes goed, trioliet wint

Boerderij testte zes verticaalmengers, met elk circa 15 kuub inhoud. Behalve redacteuren voerden ook voer- en constructiespecialisten de zes testonderdelen uit.
Lees de pdf »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.