Rundveehouderij

Achtergrond

Voeding van melkvee

Wat belangrijk bij voeding is, hangt af van de ondernemer zelf. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes heeft Boerderij een aantal artikelen voor u verzameld.

Uitgebalanceerde voeding wapent koe

De natuurlijke weerstand van een koe speelt de belangrijkste rol in de diergezondheid. Een evenwichtige stofwisseling lijkt hiervoor de sleutel.
Lees de pdf »

Na de mengkuilen nu de mengbalen

De Mengvoerclub Koudum experimenteerde met mengbalen op het land. De ver-wachtingen daarvan zijn hoger gespannen dan van mengbalen van ingekuilde producten.
Lees de pdf »

Met maïs meer melk

Graan is het meest zekere alternatieve voedergewas. Dit blijkt uit een project van adviesbureau LaMi in Utrecht.
Lees de pdf »

Meer vers gras in de koe verlaagt de kosten

Het aandeel gras in het rantsoen van de koeien van André Mulder neemt toe. Twee jaar geleden kregen ze nog veel voederbieten, maar die zijn verdwenen. Mulder streeft naar zelfvoorziening. De hoge opbrengsten en lage kosten brengen hem een hoog saldo.
Lees de pdf »

Kuubgewichten (gras en mais) aangepast

Wie met bedrijfsspecifieke excretie werkt moet de hoeveelheid van partijen voer kunnen bepalen. Voor ruwvoer zijn vorige week de dichtheden van gras- en maiskuilen aangepast. De nieuwe dichtheden zijn verwerkt in een tabel.
Lees de pdf »

Koeien krijgen goed rantsoen

Boerderij vergeleek rantsoenen voor 85 koeien van vijf voerleveranciers. Daaruit blijkt dat koeien bij elke leverancier genoeg energie en eiwit krijgen. Wel verschilt het voersaldo.
Lees de pdf »

Graan goede krachtvoerbron

Koeien voeren op 90 procent van de eiwitbehoefte hoeft geen effect te hebben op de melkproductie.
Lees de pdf »

Gemengd voeren wint terrein

Gemengd voeren neemt toe, ondanks de hogere kosten. Bij de voortgaande schaalvergroting laten boeren arbeid en gezondheid van de koeien zwaarder wegen.
Lees de pdf »

Energiebron met veel DVE

Perspulp kan in rantsoenen flink wat snelheid en energie geven. De eiwitvoorziening en het drogestofgehalte van het rantsoen zijn echter aandachtspunten.
Lees de pdf »

Eigen voer best prijzig

Voer van eigen land is onverwacht duur. De voerkosten kunnen verviervoudigen als alles wordt meegerekend.
Lees de pdf »

Brok vervangen door bijproducten

De koeien van Piet en Dick de Ruiter krijgen geen brok meer. Ze moeten de hoge productie halen uit ruwvoer, dat aangevuld is met natte bijproducten en droge grondstoffen.
Lees de pdf »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.