Rundveehouderij

Achtergrond

Schaalvergroting melkveehouderij

Meer koeien lijkt het devies. Maar klopt dat ook altijd. Bent u als ondernemer klaar om het bedrijf te laten groeien? En welke zaken moet u in de gaten houden?

Stal verlengen eenvoudigste stap

Schaalvergroting leidt tot het houden van meer koeien. Daarop moeten de stallen worden aangepast. Dat kan door verlengen, verbreden of door nieuwbouw.
Lees de pdf »

Ruime jas kan door modulaire bouw

Hans Wolfs investeert niet in quotum. Dat is maar tijdelijk. Eerst brengt hij de bedrijfsstructuur op orde. Hij bouwde ruim. Daardoor kan hij meerdere kanten op met de inrichting.
Lees de pdf »

Quotumaanschaf bij €1,17 pas rendabel

Het voordeel van groei wordt steeds kleiner. Bij welke prijs is aanschaf van quotum nog rendabel? Dat is te berekenen vanuit de vaste lasten. Het is mede afhankelijk van stalcapaciteit.
Lees de pdf »

Ondernemerschap maakt het verschil

Op grote bedrijven wordt meer werk per uur verzet en kan scherp worden ingekocht. Toch worden deze schaalvoordelen lang niet altijd benut. De ondernemer zelf speelt de hoofdrol.
Lees de pdf »

Nieuwe stal in één keer bouwen en volzetten

Een nieuwe grotere stal plus een quotumuitbreiding is een flinke investering. Toch blijkt het gunstiger om die in 1 jaar te doen, dan de investering over 5 jaar uit te smeren.
Lees de pdf »

Inkomen blijft stabiel door melkpremie

Melkveehouders hadden in 2004 een gezinsinkomen van E34.500. Grote bedrijven groeien verder. Niet alleen kleine, maar ook gemiddelde bedrijven houden deze groei niet bij.
Lees de pdf »

Grote boeren klagen niet

Boerderij zocht de grootste boeren van Nederland op. De voorhoede van de landbouwbedrijven blijkt volop in beweging, met enkele explosief groeiende nieuwkomers.
Lees de pdf »

Groot denken bij grote stallen

Bedrijven worden steeds groter, dus stallen ook. En dat vraagt een andere manier van denken. Over koeverkeer en looplijnen. Vandaar de studiedagen ‘Bouwen voor 100 koeien en meer’.
Lees de pdf »

Groeien kan niet zonder personeel

Thea en Peter Steenwijk begonnen 10 jaar geleden in Denemarken met 116 koeien, die ze drie keer per dag molken op de grup. Nu zijn er 300 koeien en is personeel onmisbaar.
Lees de pdf »

Erf groeit niet mee met toename schaalgrootte

Vrachtwagens en landbouwmachines worden steeds groter. Ook de grotere stal concurreert met erfverharding binnen het bouwblok. Hier de belangrijkste knelpunten en oplossingen.
Lees de pdf »

Drie uur arbeid minder per dag

Maatschap Bakker melkt 200 koeien. In maart kwam er een melkrobot. Die moet zoveel mogelijk liters melken om de scherpe kant van de arbeidsdruk van het bedrijf te halen.
Lees de pdf »

Doorgroeien en goedkoop melken

Met een duidelijke visie heeft Piet Hannema zijn bedrijf in een kort tijdsbestek verdubbeld. Door efficiënt te produceren verwacht hij daardoor de dalende melkprijs te kunnen opvangen.
Lees de pdf »

Breng structuur in het werk

Schaalvergroting zet door, arbeid moet steeds efficiënter. Daarbij spreekt de aanpak op grootschalige melkveebedrijven tot de verbeelding. Hier aandachtspunten voor groeiende bedrijven.
Lees de pdf »

Bouwblok vaak te krap voor uitbreiding

De omvang van een bouwblok is vaak 1 hectare. Bij de huidige ontwikkeling van grote bedrijven is dat te krap. Een groter bouwblok aanvragen is echter een hele klus bij veel gemeenten.
Lees de pdf »

6 maanden mestopslag niet altijd voldoende

Een mestopslag ruimer dan de verplichte 6 maanden kan een pre zijn. Om mest beter te benutten, of hem op een gunstig moment af te voeren. Een foliebassin is het goedkoopst.
Lees de pdf »

'Groei vraagt om organisatietalent'

Schaalvergroting kan voordelen opleveren. Maar alleen de boer die goed organiseert, kan zijn bedrijf met succes ontwikkelen. Dat stelt ASG-onderzoeker Jelle Zijlstra centraal in dit interview.
Lees de pdf »

'Boeren moeten veel groter denken'

Jack Rodenburg vindt dat boeren groter moeten denken bij nieuwbouw. Dat vraagt denkwerk en diepte-investering. Alleen een doordacht plan leidt tot een goed functionerende stal.
Lees de pdf »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.