Rundveehouderij

Achtergrond

Rosés beperkt voeren

De resultaten bij rosés staan of vallen met het voerniveau.

Geduld is een schone zaak. Helaas hebben de meeste rosémesters dat niet. Ze willen liefst zo snel mogelijk zo hard mogelijk voeren. Onbeperkt dus. Dat zijn velen ook gewend van vroeger, toen ze nog stieren mestten. Ze vinden nog steeds dat in de trog voer moet staan. Met 10 weken moeten de kalveren volop vreten. En zo blijven kapitalen liggen. Kijk naar de resultaten over 2006 die ForFarmers publiceerde.

De beste bedrijven hebben echt niet de hoogste voeropname. Zij houden zich aan het advies om de dieren pas vanaf ruim 20 weken onbeperkt te voeren. Ze geven het kalf de tijd om het maagdarmstelsel te laten ontwikkelen. De vertering loopt dan makkelijker en er is minder stress. Daardoor blijven de dieren gezonder. Gezonde dieren groeien harder dan de mindere exemplaren zodra hun rantsoen beperkt wordt. Dat resulteert in een hogere daggroei en lagere voerkosten. De eerste winst.

Geheid dat ze ook bijproducten bijvoeren. Interessant voor ‘t gemiddelde rosébedrijf, ook als alle investeringen nog gedaan moeten worden. Gemiddeld pakken ze hiermee nog even E15 mee. De tweede winst.

De derde winst realiseren de beste bedrijven door de kalveren goedkoper in te kopen en duurder te verkopen dan gemiddeld. Winst die op termijn groeit.

Momenteel zijn kilo’s belangrijker dan kwaliteit. Maar nu VanDrie binnen rosé de duidelijke marktleider is, zal meer op kwaliteit betaald gaan worden. Misschien niet volgende maand of volgend jaar, maar wel binnen enkele jaren. Door beperkt te voeren, is kwaliteit te sturen. De beste bedrijven hebben dat al in de vingers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.