Rundveehouderij

Achtergrond

Verkopen vlees lopen moeizamer

De onbalans in vraag en aanbod van minder luxe delen van blanke kalveren begint de prijs te drukken. Door het hoge aantal slachtingen is er een relatief overaanbod aan bijproducten en voorvlees. Die brengen nu duidelijk minder op. Niet verwonderlijk: ze zaten ook wel erg hoog in de markt. Verkopers hadden trouwens verwacht dat de handel in voorvlees stugger zou verlopen; dat viel juist mee. Daarentegen liep het achtervlees minder soepel dan verwacht. De prijzen hiervoor kunnen de min van voorvlees en bijproducten niet compenseren. Bij de hoge prijzen heeft de retail ook geen trek om prijsacties te doen. Afgelopen week dus een dubbeltje eraf, komende week op z’n best prijshoudend.
Rosévlees is in z’n geheel moeizaam in de afzet. En het aanbod aan te slachten dieren is behoorlijk hoog. Op de tamtam gaat rond dat 2007 een peiljaar wordt voor uitbetaling van kalverpremie, waardoor menigeen in december nog zo veel mogelijk kalveren geslacht zou willen hebben. Onduidelijk is of dit echt zo’n invloed heeft. Ook kan meespelen dat de kalverpremie over 2007 in juni of juli voor 100 % wordt overgemaakt, en die over 2008 pas in september voor 60 %. Reden om nog snel te slachten.

Prognose:

Neerwaartse druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.