Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Stoere shovels (2)

Een tijdje geleden schreef ik over onze ‘shoveljacht’. Prijzen vergelijken en zoeken. Want als altijd zoek ik een (bijna) nieuwe machine voor de prijs van een oude gebruikte.

Hoewel ik weet dat er voor een goede machine natuurlijk best iets meer betaald mag worden, is het toch altijd leuk om te zien hoe verkopers (dealers) willen zakken onder hun eerstgenoemde prijs. Met trekkers is het al niet anders. Toch hebben verkopers ook gewoon een inkoopsprijs met een opslag van zoveel procent.
Een geluk voor de verkoper is dat er onder boeren niet veel over exacte bedragen wordt gesproken. En als er al over wordt gesproken, moet je je afvragen of het geen opschep- of schaamtebedrag is.

Heilige koe

Als het over veel geld gaat, wordt het een soort heilige koe-mythe: waar doet ie het van? Daarbij komt een vleugje jongensdroom en een flinke schep trots. Het is immers wel het gereedschap waarmee je door de buurt rijdt. Dat speelt de verkoper weer in de hand. Hij kan immers inspelen op dat gevoel van de potentiële koper. Gelukkig zijn de meeste boeren nuchtere mensen en minder gevoelig voor dit soort dingen. Toch?

Vieze machines

Ik vind dat boeren in Denemarken minder gevoelig zijn voor dat soort status. Zeker de veehouders. Ze rijden vaak met oude en vieze machines. Ik denk dat er ergens een omslagpunt is. Te weinig aandacht voor machines kost op den duur ook geld. Wij laten onze machines elke week doorsmeren door de chauffeur (levensduur, betrouwbaarheid en vroegtijdig signaleren van problemen). De ruiten moeten altijd schoon zijn (veiligheid) en ze krijgen geen bonus als de machine te smerig is en er te veel rommel in ligt (algemene aandacht en trots). Met vieze machines gaat een chauffeur minder verantwoordelijk om. Het is een neerwaartse spiraal.

Kwaliteitsmachine: Liebherr 538

Maar afijn, de kogel is door de kerk, we hebben toch een Westerse shovel gekocht. Een Liebherr 538. Ik denk dat het een kwaliteitsmachine is (Duitse degelijkheid). Daar komt bij dat hij volgens de boekjes erg zuinig is en dat is belangrijk als je 1.200 uur in het jaar draait.

Werklust inruilen

Het is een demomachine (500 uur) en daardoor ook iets goedkoper dan een nieuwe. Vervolgens kon ik op hetzelfde adres ook een dichte voerbak met een klauw kopen en onze oude vertrouwde Werklust inruilen (snik). Dus dat is ook weer geregeld. De prijs is even hoog als die van een gloednieuwe Doosan of New Holland. Met die twee merken ben ik uiteindelijk het verst gekomen nadat Komatsu afviel door zijn - voor ons - te hoge prijs. Ik was bang dat ik op die twee andere merken toch harder zou moeten afschrijven dan op deze.

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  toen ik nog in Denemarken woonde en werkte vond ik, dat Deense boeren meer in machines inversteerde en onderhielden dan wat er met de koeien moest gebeuren.
  Ben er nog niet zolang weg, dus dat beeld kan toch niet zo snel veranderen?

  Vaak grote en te dure trekkers op kleinere bedrijven,die daar toch zeker geen rendement uit kunnen halen?

  Tuurlijk weet je niks precies, maar op 100 koeien een paar nieuwe trekkers machine hebben, lijkt me toch niet verantwoord (dan niet kleine machines)

 • no-profile-image

  veehouder (nog) zonder shovel

  Als je de gang van zaken over openheid van geldzaken bij boeren behandeld en zegt hoe je zelf zaken doet vertel dan op z'n minst wat je voor deze shovel betaald hebt!

 • no-profile-image

  Peter Schrijver

  De mensen die reageren hebben gelijk.
  Ik heb ook ooit geschreven dat denen gek zijn op machines. Dat zijn ze nog steeds.
  Het volgende is vogens mij aan de hand. De Deen is een akkerbouwer van huis uit en gek op trekkers en werktuigen voor op het land. Ze hebben soms bij 100 ha al een moderne combine. De in mijn ogen belangrijke machines vergeten ze vaak. Voerwagens shovels bobcat enz.
  Verder moet je niet vergeten dat de gemiddelde Deen veel meer grond heeft dan de zijn Nederlandse collega.
  Wat betreft die prijs die wil ik wel noemen maar dan komt er ook een waslijst aan extra's en uitvoering mee die je goed moet lezen.
  Ik heb betaald 99.000,- voor een Liebherr 538 met standaard 20,5-25 shovelbanden
  prijs in incl.
  -inruil Werklust voor ongeveer 7.500 euro
  -centraal smeersysteem
  -1 set oplasoren
  -omwisselen van onze palletvork
  -extra werklampen
  -extra continu 24 volt uitgang voor weeg computer
  -geen omkeerbare koeler
  -gewone z giek
  -538 uur
  -bak met grijper (type Overbeek) met overdrukventiel 260cm breed achterwand110 hoog en105 diep

  Dit is waarom prijzen noemen zo lastig is ook van buurman naar buurman
  Maar ik hoop dat je er wat aan hebt.
  Laat me weten of en wat je gekocht hebt!
  Groeten Peter.

Of registreer je om te kunnen reageren.