Rundveehouderij

Achtergrond

Rundvlees vindt met moeite een klant

Het houdt niet over bij de verkopen van rundvlees. Slachterijen hebben al maanden moeite om hun productie in de markt te zetten. De mindere kwaliteiten concurreren met varkensvlees dat momenteel voordelig is geprijsd, en met rosé kalfsvlees. Het aanbod aan varkens en rosés is en blijft ruim. Supermarktketens voeren de laatste tijd weinig prijsacties met rundergehakt of vleessnippers. Ook de vraag naar industrievlees stagneert. De handel voor de kerst is nu gedaan, dus op dat punt is dit jaar geen verbetering meer te verwachten.
De luxer bevleesde runderen hebben nog te maken met het wildseizoen. Blank kalfsvlees is dan weer hoog geprijsd, daarvan is dus relatief weinig concurrentie te duchten. Wat deze categorie vooral de das omdoet, is het relatief ruime aanbod aan luxe runderen. Het nodige aan slachtrijpe voorraad in de stallen is al doorgeschoven voor slacht in 2008.
Dat de prijs voor slachtkoeien nog redelijk overeind blijft (de P-notering van de NBHV staat al ruim een maand op €1,97; zie grafiek) is dan ook te danken aan het krappe aanbod van de laatste maanden. Dit kan wat gaan oplopen: er wordt goed op quotum gemolken, dus er kunnen wat koeien uit.
Komende week gaan de prijzen waarschijnlijk zakken, zeker P- en worstkoeien. Weliswaar wordt vanwege de kerst minder gewerkt, maar de afzet is een matte bedoening. Een plusje is wel dat de voorraden, zeker na het rustige jaareinde, miniem zijn. Een frisse start in 2008 is dan mogelijk.

Brazilië

In Brusselse wandelgangen is te horen dat de EU dichter bij aanscherping van de rundvleesimport vanuit Brazilië komt. Veterinaire experts zouden er deze week over spreken. De zaak speelt sinds de Ierse boerenorganisatie IFA en Europarlementariërs de Commissie beschuldigen van het hanteren van dubbele standaarden - streng voor producenten binnen de EU, laks bij de aanpak van fouten in Brazilië. De Europese Ombudsman behandelt nu een klacht van FFE (Fairness for Farmers in Europe).
De Brazilianen zeggen inmiddels aan de eisen te voldoen en roepen de EC op niet te buigen voor ‘politieke druk’. De Unie importeerde in 2006 163.963 ton Braziliaans rundvlees voor 913 miljoen dollar. De totale import beliep 1,78 miljard dollar, waarvan Brazilië dus meer dan de helft invult.

Prognose:

Daling voor P en worstkoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.