Rundveehouderij

Achtergrond

Ruimte voor groei

Veel mensen vragen ons hoe wij toch in Mecklenburg-Vorpommern zijn beland. Eigenlijk is het een mooi verhaal wat duidelijk maakt hoe sterk je kan groeien in Oost-Duitsland.

Mijn zwager René was de eerste van mijn (eventueel) aanstaande schoonfamilie die graag wilde boeren. Mijn schoonvader zat in het Nederlandse leger op een kazerne in Duitsland. Een kennis wees hen in 1992 op de mogelijkheden van het starten van een eigen bedrijf in de voormalige DDR. Met een beetje hulp vonden zij een bedrijf in Wiebendorf. Er was wat eigen kapitaal en hiervan kochten ze 80 koeien. De stal werd gehuurd met een andere Nederlandse familie. De samenwerking hiermee was niet bevredigend en in goed overleg is besloten uit elkaar te gaan.

Ineens stond de familie Kirghof zonder stal, maar had nog de helft van de hectares (pachtland). De burgemeester van het dorpje hoorde hiervan en kwam met hulp. Hij wilde wel een stuk grond afstaan om een nieuwe stal op te bouwen. Uit het niets, met behulp van subsidies en de bank, was in drie maanden tijd een ligboxenstal uit de grond gestampt voor 135 koeien. Hier kon René pas echt gaan boeren.

Mijn vriend Martijn was toen al elk weekend aanwezig in Wiebendorf en volgde middelbaar agrarisch onderwijs in Nederland. Toen de andere Nederlandse familie besloot te stoppen met boeren zag Martijn zijn kans en nam hun stal met koeien over. Hij kwam er pas later achter dat zijn 3 jarige Nederlanse opleiding niet toereikend was om in aanmerking te komen voor de ‘jonge-boeren-subsidies’. Daarom is hij nog twee winters lang naar school geweest in Oost-Duitsland. Dat kostte elke dag 1,5 uur reistijd.

Uiteindelijk zijn beide bedrijven in 1998 weer bij elkaar gevoegd en is er driftig gemolken in Wiebendorf. De stal is in 2000 nog één keer uitgebreid met 87 plaatsen.

In 2004 kwam er een failliet bedrijf op 15 km afstand te koop. Geen van de Interfarms-klanten durfde het aan om dit bedrijf te kopen. De koeienstront stond tot ver boven de roosters en de eieren stonden nog in de koelkast. Maar na een hele flinke schoonmaakronde floreert dit bedrijf en hebben we gezamenlijk een quotum van 3.090.000 kg met 4,5 % vet.

Van 80 koeien naar 400 koeien in 15 jaar tijd en de volgende stap is ook alweer gezet.

Foto

Janneke van de Wal

Of registreer je om te kunnen reageren.