Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien in en uit de problemen (12)

Het stalpersoneel mishandelt de koeien. Daar moet snel een eind aan komen. Gelukkig werkt de directie dit keer mee en stelt zware boetes in.

Langzamerhand komt het bedrijf weer op orde. Het aantal kreupele koeien is duidelijk veel en veel minder. De inseminator ziet nu dat het beter gaat en er resultaten komen Hij insemineert nog steeds 6 tot 15 koeien per dag. We hoeven nog maar een enkele koe de baarmoeder te spoelen. Het aantal mastitiskoeien daalt sterk. Er is nu tijd om aan andere dingen te beginnen.

Ik ergerde me flink aan het stalpersoneel dat de koeien drijft, de ligbedden schoon houdt en de dieren voert. Bij het opdrijven van koeien gaan die mensen als een gek tekeer met stokken met een stuk V- snaar eraan. Ik heb ze keer op keer gezegd daarmee te stoppen, maar dat baatte niks. Ik heb de mannen bijna geslagen, en de hele mikmak afgenomen. Er zijn al vier van die martelwerktuigen weggestopt, en ze maken er echt niet elke dag nieuwe bij.

Dierenmishandeling: boete tot €30

Om een einde te maken aan de dierenmishandeling heb ik de buitenlandse managers op een morgen gezegd dat ze eens met de lokale directeur hierover aan tafel moesten zodat een en ander zou stoppen. Want zo wilde ik niet verder.
Er hangt nu een groot plakkaat aan de staldeuren waarop staat dat geen koe geslagen mag worden, op straffe van 5 tot 30 euro boete. Dat werkt! Ik merk ook dat de mensen meer respect voor me krijgen doordat ze zelf ook de zaak vooruit zien gaan.
En ze weten nu dat ik voor hun geen stap terug doe als ze iets doen wat me niet aanstaat. Gevolg is wel dat we nu samenwerken en elkaar helpen als dat nodig is. Een hele vooruitgang!

Verbetering spreekt rond

De melkwagenchauffeur heeft al op de melkfabriek tegen andere chauffeurs verteld dat een buitenlander op dit bedrijf een complete revolutie veroorzaakt. Dat hij alles aanpakt en dat de werknemers er maar wat bij staan te kijken.

Ik heb ook de droge groep koeien maar eens opgevoeld. Van de 64 waren er 23 gust. Dat gaat dus prima met de toekomstige productie.

Gisteren zag ik een koe in de melkgroep met een staart vol dik slijm. Ik voelde haar op, en meteen kreeg ik een poot zo groot als van een 9 maanden oud kalf in de hand. Die koe stond vlak voor kalven.
De inseminator wist van niks, want de koe had een nieuw nummer ingekregen nadat ze haar andere verloren was. Ik gaf hem opdracht de koe meteen naar de afkalfstal te doen en droog te zetten.
Bij het indoen van antibiotica bleek een kwartier ontstoken, dus het arme dier wordt niet drooggezet voor dat weer beter is. Het zieke kwartier wordt nu vaak leeggemaakt en weer behandeld. Hopelijk krijgt de koe haar droogstandsperiode nog, maar de vulva ziet daar niet naar uit.
(wordt vervolgd)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.