Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Koeien in en uit de problemen (10)

Na het herstelwerk bij de klauwen zijn nu de mastitiskoeien aan de beurt. Eerst gaat er volop antibiotica in de koe en de spenen. Het beleid in de melkstal gaat om.

Hier in Kazachstan melken alleen vrouwen, op het bedrijf waar ik dingen aanpak drie keer daags. Het is heel moeilijk om aan melksters te komen. Dus die dames kun je niet al te hard aanpakken om veranderingen door te voeren, want dan zit je zo zonder. Is het niet het een wat je tegenwerkt, dan is het wel het ander.

In de derde week dat ik op het bedrijf werk, zijn de buitenlandse managers begonnen met intensief de uierontsteking te bestrijden in de mastitisstal. De probleemkoeien staan daar al zo lang, dat je weinig effect ziet van de reguliere behandeling.
Op mijn advies is die veranderd. Er zijn antibiotica-injectors gekocht en de koeien krijgen de eerste 2 dagen een ander antibioticum in de nek erbij. Na 4 dagen lijkt er al wat verbetering te komen onder die probleemkoeien.

60 koeien met mastitis

In de vierde week zijn de buitenlandse managers serieus aan mastitiscontrole gaan doen in de ligboxenstal. Wat een ellende. Binnen 3 dagen staan er meer dan 60 mastitiskoeien in de stal waar eerst de kreupele koeien stonden. En wat voor een mastitis. Veel te ver gewoekerd. Die verrekte melkmeiden hebben dus nooit iets gezegd van zieke dieren. Daar gaat nu verandering in komen. Zieke dieren gaan nu direct na het melken naar de mastitisstal.

Dus nu is het elke dag prijs. Heel langzaam komt er verbetering in de aandoeningen. Veel koeien kunnen als driespeen verder. De melk die eruit komt, stinkt als rotte nageboorte. Maar nu geven de meiden beter door welke koe mastitis heeft. Nieuw optredende gevallen zijn snel weer beter door de injectie in de nek en injectoren in de uier.
(Wordt vervolgd op 8 december)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien kapma

  bert, t gaat maar door daar. ik zag dat je nu ook al in de boerderij (blad) ge-quote wordt, je bent beroemd man. leuk om te lezen

 • no-profile-image

  m.c eikelenboom

  Zonde van al het geld dat gebruik van antibiotica gebruik DTS. <>

 • no-profile-image

  jos

  Zeg Bert, leer die dames ook gelijk de klauw een kwartslag te draaien zodat het melkstel in balans onder de uier hangt met de melkslang/pulsatieslang naar voren gericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.