Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Hét zuivelnieuws van 2007

Het is vreemd gelopen, maar het is een goede zaak dat er een fusie tussen Friesland Foods en Campina komt.

Wat een dag. ’s Morgens steeds meer geruchten over groot nieuws van de grote twee in Nederland. Dan komt de e-mail met het persbericht binnen. En ja hoor, Friesland Foods en Campina zeggen dat zij willen fuseren. Op de redactie worden ijlings voorbereidingen getroffen om naar de persconferentie in Amersfoort te gaan. Dat had niemand gedacht, dat deze twee zuivelgiganten de grootste zuivelcoöperatie ter wereld gaan vormen. Zeker niet van Friesland Foods dat in maart zeer stellig beweerde op eigen kracht verder te kunnen en willen.

Nu blijkt uitgerekend Sybren Attema van Friesland Foods afgelopen zomer als eerste gebeld te hebben met Kees Wantenaar van Campina. Dan word je toch nieuwsgierig hoe zo’n gesprek gaat. ,,Ha die Kees. Vandaag nog gemolken of ook weer zo druk met vergaderen? Zeg, afgelopen dinsdag wou ik het bij het PZ niet vragen dus ik denk ik bel maar even. Ben jij dat eigenlijk ook zo zat, al dat gedoe tussen onze directies? Over gezonde melk, weidemelk, melkleverantie aan Albert Heijn en weet ik wat al niet meer. Ik ben er helemaal klaar mee. Het lijkt mij het beste om alles op een grote hoop te gooien, we maken er gewoon één bedrijf van. Wat zeg je daarvan?”

Wantenaar valt bijna van zijn stoel. Uit overleg met de Campina-directie is net gebleken dat bedrijven kopen in groeiregio Zuid-Oost Azië vies tegenvalt. Er zijn meer kapers op de kust en overal zit Friesland Foods al met marktaandelen waar je u tegen zegt. ,,Nou Sybren, daar zeg je nogal wat. We hebben toch altijd gezegd dat dat niet kan in Nederland, je weet wel, de NMA, we vullen elkaar minder goed aan dan andere bedrijven en meer van die dingen.” ,,Ach daar komen we wel uit” zegt Attema, ,,CSM en Suikerunie vonden ze ook al goed en die hebben 100 procent van de markt. Bij de varkens mocht Topigs ook naar 80 procent marktaandeel. Het lijkt me gewoon goed dat we eens afspreken, bijvoorbeeld in Amersfoort.” Zo gezegd, zo gedaan en het vervolg is inmiddels bekend.

Nu zal dat in werkelijkheid iets anders zijn gegaan. 50 jaar geleden kon een fusie tussen twee dorpscoöperaties misschien nog op een namiddag geregeld worden. Een hele reeks van fusies die steeds ingewikkelder werden heeft zo geleid tot het huidige Friesland Foods en Campina. Bij een fusie tussen deze twee giganten met miljardenomzetten komt wel wat meer kijken. Een ding is al wel goed gelukt, tot het laatst is het geheim gebleven. Iedereen is verrast, sommigen blij en anderen (Albert Heijn?) heel wat minder blij.

Ik vind de voorgenomen fusie een goede zaak. Want schaalgrootte is een must. Het verleden leert dat schaalgrootte een betere uitbetalingscapaciteit betekent in de zuivel. We gaan het hier volgen. Reacties zijn welkom.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Stoel

    Ik snap er even niets meer van. Juist nu de grote cooperaties leden verliezen aan melkhandelaren en leveranciersverenigingen deze stap die de afstand met de leden nog meer zal vergroten.

Of registreer je om te kunnen reageren.