Rundveehouderij

Achtergrond

Het kerstdiner

Kerstavond, daar draait het om in Frankrijk. Pakjesavond voor de kinderen en een groot, inmiddels peperduur kerstdiner voor volwassenen.

Kerst wordt in Frankrijk heel anders gevierd dan in Nederland. Tweede kerstdag bestaat hier niet; op 26 december gaat iedereen weer gewoon aan het werk. Eerste kerstdag wordt gebruikt om bij te komen van de avond ervoor, want kerstavond is waar alles hier om draait. Niet dat de geboorte van Christus uitbundig wordt gevierd. Die komt er in een katholiek land als Frankrijk maar bekaaid van af. Nee, kerstavond is voor de kinderen pakjesavond en voor de volwassenen is er het grote kerstdiner. Het is een echt familiefeest.

Prijzig kerstdiner

Je hebt niet veel fantasie nodig om in Frankrijk een kerstdiner samen te stellen. Daarin zijn de Fransen heel traditioneel: champagne, oesters, foie gras, een goed stuk vlees, een mooi kaasplateau en ‘bûche de Noël’ toe. Het beste dat de Franse landbouw voortbrengt, komt op tafel. Dit jaar staat het kerstdiner echter ter discussie. Niet door de Franse variant van de Partij voor de Dieren, die bestaat niet eens, maar omdat het kerstdiner te duur wordt. Wat is er aan de hand?

Champagnevoorraad slinkt

Er wordt meer champagne gedronken dan er wordt geproduceerd. De voorraden bij de champagnehuizen slinken. Daarom heeft men besloten om de champagneproductie op te voeren. Aan de hand van oude stafkaarten en uitgebreid grondonderzoek worden percelen aangewezen waar (opnieuw) champagnedruiven mogen worden geteeld. Wie geluk heeft ziet z'n grondprijs met enkele nullen stijgen.

Dure oesters

De oesters zijn dit jaar van uitstekende kwaliteit. Door de koele zomer zijn ze niet te groot en lekker zilt van smaak. Per persoon moet je toch al gauw een dozijn oesters tellen. Door de hoge dieselprijzen wordt het transport van zoveel in schelpen verpakt zeewater echter duur.

Gepeperde ganzenlever

De foie gras (vette ganzenlever) komt eigenlijk niet van ganzen maar van eenden. Die worden aan het eind van hun leven met veel maïs overvoerd tot ze een leververvetting krijgen. Het is alsof je een pakje boter opeet. De Fransen zijn er dol op, het liefst met een schijfje truffel. Door de hoge maisprijzen wordt dit echter een duur product.

Kroon op kerstdiner: kapoen

Dat geldt ook voor het kerstgerecht bij uitstek: kapoen. Dat is een haan die op 6 weken wordt gecastreerd en volledig op graan wordt grootgebracht. Aan het eind van zijn leven krijgt het dier uitsluitend volle melk waardoor het vlees heel zacht wordt. Graan en melk zijn duur dit jaar, dus een kapoen kost bij de poelier al gauw €40 euro. Kijk voor een echt Frans recept op de receptensite Gourmandines.fr. Overbodig te zeggen dat bij elke gang een passende wijn wordt geschonken

Op zoek naar ‘fromage au lait cru’

Een goed kaasplateau bestaat uit minimaal vier soorten kaas, het liefst kleinschalig bereid uit rauwe melk. Door de strenge Europese regels is die kaas steeds moeilijker te vinden. Twee grote coöperaties zijn al gestopt met de productie van ‘fromage au lait cru’.
Het is al tegen 5 uur in de ochtend als het dessert wordt geserveerd: ‘bûche de Noël’, opgerolde cake met crèmevulling versierd in de vorm van een boomstam. Opnieuw wordt de champagne ontkurkt (laten knallen is slecht voor de wijn).

Zware tijden

Geheel beneveld breekt eerste kerstdag aan die dan ook voor een groot deel in bed wordt doorgebracht. Het zijn zware tijden, want met oudjaar wordt dit alles nog eens herhaald met vrienden en kennissen. Het menu is dan wat gevarieerder, maar de champagne en foie gras ontbreken niet. Vuurwerk is er hier niet bij. In stilte gaat Frankrijk het nieuwe jaar in, nagenietend van zo veel lekkers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.