Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Goede stemming op emigratiebeurs

Vorige week werd de emigratiebeurs gehouden in de evenementenhal in Hardenberg. Voor ons begeleiders een belangrijke beurs.

Klanten met wie ik voorheen alleen nog maar telefonisch contact heb gehad, komen even naar deze beurs om een persoonlijk gesprek aan te gaan. De belangstelling voor emigreren is weer aan het groeien. Misschien veroorzaakt door de positieve stemming in de agrarische sector. Met gevolg dat de bedrijven binnen Nederland ook beter verkoopbaar zijn. En hierdoor kunnen de mensen die willen emigreren eenvoudiger over eigen kapitaal beschikken.

Duitsland en Canada blijven hot

Duitsland is een zeer populair land. Over belangstelling voor te koop staande bedrijven hebben wij niet te klagen. Canada is ook nog steeds populair. Maar ook Zweden krijgt steeds meer Nederlandse boeren.
Interfarms biedt emigratiebegeleiding naar veel verschillende landen. In elk land is een emigratiebegeleider aan het werk. Tussen de landen lijkt binnen Interfarms soms sprake van concurrentie. Maar ook wijs ik wel eens een gezin op de mogelijkheden in Zweden als ik denk dat het bij de mensen past.

Avonturiers en jonge gezinnen emigreren

Op deze beurs valt mij nog eens op hoe verschillend de mensen zijn die willen emigreren. Jonge jongens met een hang naar avontuur en expansie zullen altijd belangstelling blijven houden voor emigratie. Maar ook jonge gezinnen oriënteren zich. Voor hen is het nu of nooit.
Ook spreek ik gezinnen met oudere kinderen. Kinderen die ook graag willen gaan boeren en een agrarische opleiding volgen. De ouders willen ze graag een goede kans bieden op een mooi bedrijf. Voor hen een mogelijkheid om met zijn allen te gaan en als ouder een paar jaar in het buitenland het bedrijf op gang te helpen. Daarna zullen de ouders in de meeste gevallen terug gaan naar Nederland en mogen de kinderen zelfstandig boeren.
Waren in het verleden vooral de veehouders georiënteerd op emigratie, nu vertrekken er ook steeds meer akkerbouwers.
Het is mooi dat de stemming in de agrarische sector positief is en de sector weer veel kansen biedt in binnen- en buitenland.

Foto

Janneke van de Wal

Eén reactie

  • no-profile-image

    Claudia

    Ha die Janneke. Leuk dat je zweden weer eens in het nieuws brengt

Of registreer je om te kunnen reageren.