Rundveehouderij

Achtergrond

De laatste dagen van het jaar

Op het werk is het rustig. Testen zijn afgerond, laboratoria sluiten en de veemarkten draaien op een laag pitje. Tijd om uit te rusten voordat de kalverij losbarst.

Sinterklaas bestaat niet in Ierland, de kerstman des te meer. Het kerstfeest wordt echt veel grootser gevierd dan in ons nuchtere Holland. Zo hoor je al weken kerstliedjes op de radio, verschijnen er elke nacht meer lichtjes in de voortuinen en is iedereen druk met ‘christmas shoppings’. En voor de kinderen komt natuurlijk ‘Santa’, ofwel de kerstman.
Met de praktijk vierden we afgelopen weekend onze ‘Christmas party’: een gezamenlijk diner en daarna de pub in.

Rust op het werk

Op het werk is het rustig: alle tb-testen van het afgelopen jaar zijn afgerond. De laboratoria sluiten, dus er kunnen geen monsters meer ingezonden worden. Ook de veemarkten draaien een aantal weken op een laag pitje. Even tijd om uit te rusten, voordat in februari de kalverij losbarst.

K.i. of stier?

De afgelopen weken heb ik veel koeien opgevoeld en gescand, vaak hele koppels. Meestal moet je de drachtlengte dan ook schatten, want die is niet bekend. Bij vleeskoeien loopt een stier en bij melkvee is er vaak de combinatie van k.i. en een stier: koeien kunnen drachtig zijn van de k.i. of van de stier als ze terugkomen.

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.