Rundveehouderij

Achtergrond

Blank levert wat in, rosé duurder

Er is beslist geen man overboord, maar feit is dat blank kalfsvlees het prijsniveau niet kon vasthouden. Na de feestweken deed de afzet van het geslachte product een stapje terug. Met name de luxere delen (achtervlees) lieten het in prijs wat afweten, zonder dat daar een plus van de goedkopere delen tegenover stond.
Normaliter willen de prijs van deze delen na de kerst, in de eerste weken van het jaar, wel eens wat aantrekken. Dat zat er deze week (nog) niet in. De prijs voor het hele karkas leverde een stuiver per kilo in.
Rosé leefde duidelijk op. Na de paar centen die er vorige week bijkwamen, gingen de noteringen deze week een dubbeltje omhoog. Toch is het geen hosanna op de afzetmarkten; daar veranderde nauwelijks wat. De prijsstijging is volledig toe te schrijven aan het krappere aanbod, terwijl zowel kalver- als runderslachterijen gewoon doorslachtten.
In de wandelgangen klinkt het dat de krapte niet ontstaat door lege stallen, maar doordat veehouders dieren vasthouden in afwachting van betere prijzen in januari. Die zijn niet ongebruikelijk, maar het is de vraag of de verwachting uitkomt als te veel mensen zo redeneren.

Prognose:

Blank gelijk, rosé stabiel tot stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.