Rundveehouderij

Achtergrond

Attema heeft lef

Leden van Friesland Foods hebben minder trek in de fusie dan die van Campina. Geen wonder, want ze moeten de knip trekken. Attema stak dus zijn nek uit.

De ledenraden van Campina en Friesland Foodds hebben volmondig ingestemd met de fusieplannen, bij Campina zelfs met een ovationeel aplaus. Melkveehouders zijn lang niet allemaal laaiend enthousiast over het fusie voornemen. In de Boerderij poll is een kleine meerderheid (56 %) nu voor. Uit de reacties van boeren komt een ding prominent naar voren. De nieuwe gigant moet de afstand tussen bestuurstop en de leden kleiner maken. Maar er zijn ook zat reacties die meer zakelijk reageren en zich vinden in het doel van de beste melkprijs in West-Europa.

In de peiling van veeteelt zijn de Friesland boeren merendeels tegen. Dat laatste is ook wel logisch als je tot voor kort alleen maar te horen kreeg dat Friesland Foods zelfstandig verder kan. Friesland Foods leden zonder B-certificaten zullen sowieso fors moeten bijbetalen als het vermogen op naam straks gelijkwaardig moet worden. Gemiddeld hebben Campina boeren meer geld op naam in de coöperatie zitten. Dat wordt een hele klus om goed uit te leggen aan de leden. Richting leden van Friesland Foods misschien wel meer dan voor Campina. Sybren Attema is dus duidelijk niet bang om de nek uit te steken door het initiatief te nemen. ()

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.