Rundveehouderij

Achtergrond

Animo gebruiksvee neemt stilaan toe

Na een rustige decembermaand voor de handel in gebruiksvee lijkt de markt klaar om weer aan te trekken. Er worden zoetjesaan al bestellingen geplaatst voor vaarzen die in februari en maart de plaats moeten innemen van de melkkoeien die aan vervanging toe zijn, maar sinds pakweg september zijn vastgehouden om het quotum vol te krijgen. Dat ligt aardig op schema nu, wat rust geeft, maar vooral: een aantal afgemolken dieren is gewoon óp.
Vanwege de benodigde vervanging en de uitbreiding van het landenquotum zijn straks extra dieren nodig. Vooral dat laatste tikt aan; het vraagt zo’n 35.000 vaarzen om 2 % extra quotum vol te melken.
Het aanbod blijft echter krap. Daardoor zullen de huidige prijzen tot €1.500 voor een vaars waarschijnlijk oplopen. In Duitsland is die trend al ingezet; prijzen doen daar tussen €1.800 en €2.000.

Embryo’s goed geveild

De internetveiling van ALH Genetics is naar tevredenheid afgesloten, meldt Adolf Langhout. Bijna 250 embryo’s waren bij opbod te bemachtigen door veehouders over de hele wereld. Zeker 95 % van het aangeboden materiaal is daadwerkelijk van de hand gegaan. Circa de helft gaat naar buitenlandse klanten in Denemarken, Duitsland en verder in Europa, en naar bestemmingen elders op de aardbol. De andere helft blijft in Nederland.
De hoogst betaalde prijs van deze kerstveiling was €2.200. ALH Genetics houdt driemaal per jaar een internetveiling. Naast het eind van het jaar wordt met Pasen geveild. Een derde vindt plaats in september.

Of registreer je om te kunnen reageren.