Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Uitbreiding in grond

Omdat we grond zouden kwijtraken, huurden we 8 hectare op afstand. Uiteindelijk kochten we de buurman uit. NU hebben we ook een bananen-plantage.

We hebben te weinig grond om te kunnen uitbreiden. De hoeveelheid bouwland en goed grasland houdt niet over en hier op Holambra is nauwelijks iets te koop of te huur. Ook verkoop van snijmais op stam is onbekend. We huren sinds vorig jaar 8 hectare bouwland aan de andere kant van het dorp omdat het huurcontract van de natuurweide en het daarbij liggende maïsland, samen 26 ha, afgelopen februari afliepen.

Onverwacht toch bedrijf gekocht

Uiteindelijk hebben wij zelf het bedrijf gekocht waarvan wij de natuurweide en het maïsland huurden. Naast dit areaal hoort er bij het bedrijf 11 hectare bananen, een woonhuis en een groot aantal vervallen varkenshokken. Voor ons kwam de koop van dit bedrijf als geroepen. We kunnen vooralsnog samen verdergaan en als we willen, kunnen we van lieverlee ook splitsen.

Alternatief was elders een bedrijf kopen. De bedrijven die we bezochten, lagen echter al snel 15 kilometer of meer van een dorp af, en dat is niet wat om met een gezin te wonen. Bovendien moesten we dan ook direct investeren in een volledige infrastructuur, en dat kunnen we nu geleidelijker.

Goede basis voor verdere groei

Met de koop van dit bedrijf ligt er nu een stevigere basis onder ons melkveebedrijf om verder te ontwikkelen. Ter vergelijking: grasland kost hier nu EUR3.000 - EUR4.800 per hectare; bouwland EUR4.000 - EUR5.600.

De bananenplantage gaan we vooralsnog nog niet omtoveren in weiland of maïsland. Verhuur ervan en aanhouden van ons gehuurde land levert meer op. Bovendien spreiden we de risico's ook meer met een extra tak op het bedrijf.

« vorige |

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk van vliet

    zo te lezen gaat het de goeie kant op !!!
    nog een oproep aan iedereen die dit leest: reageer , laat eens wat van je horen, discuteer, dat kan voor iedereen interesant zijn , en ook leerzaam, ik heb wel zin in een pittige discusse over ons leven hier in brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.