Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Spannend jaar zonder stroom

Beginnen met niets, en dat in Portugal? Je komt van alles tegen. Maar simpel stroom krijgen, dat is een verhaal apart.

Wij hebben hier in Portugal een stuk grond gekocht waar niet meer op stond dan twee beregeninginstallaties werkend op een dieselgenerator. Wij huurden de eerste 2 maanden een huisje. In die 2 maanden kochten we een woonunit en vroegen we stroom en telefoon aan. De woonunit werd na 4 weken levertijd geleverd. Dit was in de week van kerst 2005. Tweede kerstdag is hier een werkdag. Op die dag sloot onze elektricien de generator aan op de woonunit, zodat wij in ieder geval stroom hadden.

Zelf dokken werkt het snelst

De aanvraag voor de offerte voor de stroominstallatie was toen al weg. Want hier in Portugal moet je de gehele stroomvoorziening zelf betalen. Het kan ook met subsidies, maar dat duurt járen. En we hadden het advies gekregen om het eerst zelf zonder subsidies te proberen omdat dat sneller zou gaan.
In april 2006, dus 4 maanden later, begonnen technici met het installeren van de stroompalen en het graven van een sleuf vanaf de hoofdleiding naar ons bouwproject. Eind april was de installatie klaar. Toen bleek dat er nog een project bij de Portugese stroomleverancier ingediend moest worden. Die moet namelijk precies weten waarvoor je de stroom wilt gebruiken. Dit project hebben we begin mei ingediend.

Wachten op keuring

In augustus is er stroom op de hoofdleiding gezet. Maar wij kregen nog geen stroom, omdat onze installatie nog niet gekeurd was. Na regelmatig bellen met de EDP en onze elektricien werd eindelijk een afspraak gepland om de installatie te keuren. En wel de laatste week van september.
Die afspraak is inderdaad nagekomen. Maar toen we vroegen of we dan eindelijk de week erop stroom zouden krijgen, werd ons verteld dat dat nog wel een aantal weken kon duren. De goedkeuring moest eerst doorgestuurd worden en dan weer terug naar de plek waar wij ingeschreven stonden.
Op 28 oktober 2006 werden we gebeld, de volgende dag zou onze stroompaal aangesloten worden op de hoofdleiding en zouden we eindelijk stroom hebben.
Direct onze elektricien gebeld of hij de 29ste ook wilde komen om dan de generator af te koppelen en de stroomleiding aan te koppelen.

Schakelfoutje

De elektricien is inderdaad gekomen, maar het aansluiten van de stroom ging niet zo makkelijk als gedacht. Hij was er 's ochtends rond 10 uur en 's avonds om 18 uur werkte het eindelijk. Er was iets in de hoofdkast niet goed aangesloten. Die avond hebben we gevierd dat er eindelijk stroom was, en wel met een fles champagne die onze elektricien voor ons had meegebracht. Het werd een gezellige avond.

Foto

Joyce Luft

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien kapma

  Gefeliciteerd! eindelijk niet meer die generator...

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Hallo Joyce, ben je familie van Hans Luft oet de Postelhook?

  Die is een paar jaar geleden vertrokken naar portugal.

  Groeten uit Ootmarsum

 • no-profile-image

  joyce

  Hallo Robert,
  Nee geen familie alleen getrouwd met Hans Luft. Wij zijn samen vertrokken naar Portugal
  groetjes

Of registreer je om te kunnen reageren.