Rundveehouderij

Achtergrond

Ossie’s, Wessie’s en Nossie’s

Duitsers zijn Duitsers voor mij. Maar niet voor de Duitsers zelf. Die kunnen na één blik op een ander al vertellen waar die vandaan komt.

Sinds 2 jaar woon ik in Oost-Duitsland en meng ik mij tussen de plaatselijke bevolking. Voordat ik hier kwam wonen had ik niet in de gaten dat er zo’n groot verschil was tussen Oost-Duitsers en West-Duitsers. Een Duitser was voor mij een Duitser. Maar vooral in het voormalig grensgebied waar wij wonen, is het mij al snel duidelijk dat Duitsland nog lang niet één land is. Een Oost-Duitser wordt een Ossie genoemd en een West-Duitser een Wessie. Wij als Nederlanders in Oost-Duitsland noemen onszelf wel eens gekscherend Nossie’s. Een West-Duitser vindt een Ossie lui en een Oost-Duitser vindt een Wessie arrogant. En eigenlijk hebben ze allebei gelijk…

Ongelijke beloning

De tegenstellingen worden nog steeds gevoed doordat veel dorpelingen hier in het Westen werken. Bij de bedrijven waar zij werken voeren Oost-Duitsers dezelfde werkzaamheden uit als West-Duitsers, maar ze ontvangen maar 90 procent van het loon van een West-Duitser. Dit is wettelijk geregeld en is bedoeld als vergoeding voor de opbouw van Oost-Duitsland. Hierdoor voelt een Ossie zich nog steeds ondergewaardeerd. Een Wessie daarentegen vindt dat de voormalige DDR nu ook wel eens op eigen kracht kan worden opgebouwd en wil hiervoor eigenlijk geen extra belasting meer betalen.

Vooroordeel bevestigd

Door mijn Oost-Duitse vriendin merk ik dat deze tegenstellingen nog steeds bestaan. Laatst waren mijn vriendin en ik bij de McDonalds, waar een gebruind, kaal, sportschooltype behoorlijk tekeer ging tegen de meisjes achter de kassa. Mijn vriendin velde meteen een oordeel: ‘Arrogante Wessie!’ Ik vroeg haar hoe ze wist dat hij een Wessie was. Zij verklaarde dat ze dat gewoon aan hem zag. Nadat meneer Fitness zijn hamburger genuttigd had, zijn we achter hem aan geslopen om zijn kenteken te checken. Hij stapte inderdaad in een auto met een West-Duits kenteken!
En zo wordt het vooroordeel in stand gehouden.

Foto

Janneke van de Wal

Of registreer je om te kunnen reageren.