Rundveehouderij

Achtergrond

Marktstemming onveranderd positief

De slachterijen hebben weinig te klagen over de afzet van zowel blank kalfsvlees als van rosévlees. Beide soorten vinden vrij makkelijk hun weg, waarbij met name het blanke voorvlees het uitstekend doet; de opbrengst hiervan was nog nooit zo hoog. Daarbij speelt mee dat de huidige prijsniveaus echt top zijn, waardoor afnemers zich achter de oren krabben of het nog wel uit kan. Voorvlees is dan wat bereikbaarder voor de krappe beurs dan het luxere achtervlees.
Het risico van prijzen boven €6 voor blank en €3 voor rosé is dat klanten gaan uitwijken naar alternatieve vleessoorten. Veel rek naar boven is er dan ook niet. Maar toch, het aanbod in de stallen is beperkt, in het buitenland nog wat meer dan bij ons. En de feestdagen zijn traditioneel een stimulans voor achtervlees, met name in Italië. De rest van het jaar ziet er dan ook rooskleurig uit, en een omhoog kruipende tendens is zeker niet uit te sluiten.
Het krapper opzetten van nieuwe kalveren is al enige tijd z’n minimum voorbij. Richting voorjaar 2007 zal het aanbod van vooral blank weer toenemen. Maar voor het zover is kan de sector nog een tijd genieten van de aangename prijzen.

Prognose:

Nog iets extra mogelijk bij blank, rosé eerder gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.