Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien in en uit de problemen (9)

Ik trek vanavond een paar flesjes bier open, want mijn werk kan nu nooit meer mislukken. De eerste cijfers zijn binnen, de tussenkalftijd is voor ik startte meer dan 600 dagen!

De buitenlandse managers hebben na lang en best wel kwaad aandringen van mij ervoor gezorgd dat er een koeprogramma kwam. Alle koenummers zitten er nu in. De inseminaties en drachtig geconstateerde dieren zijn pas ingevuld vanaf dat ik gestart ben dik 2 maanden geleden.

Van de uitdraaien gaan je de haren recht overeind staan. Helaas zijn ze nog niet compleet voor het hele bedrijf. Het kan dus alleen maar nóg slechter uitvallen. En dan nog denk je: dat bestaat niet.

De tussenkalftijd is gemiddeld 602 dagen. De eerste inseminatie nadat ik op het bedrijf begon te tellen vindt 372 dagen na afkalven plaats. Ik hoop dat u nog in uw stoel zit. Volgens mij is dit het slechtste resultaat ooit geboekt. Ik denk erover het bedrijf voor te dragen voor een vermelding in het Guinness book of records.

Ik heb gisteravond na het zien van deze uitdraai enkele flessen bier gepakt en ervan genoten. Als ik me voorstel als hoe dat in Nederland zou uitpakken? Ik denk dat het lachen dan snel over zou zijn, want je kunt dan niet de rekeningen betalen.

(Wordt vervolgd op 1 december)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.