Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien in en uit de problemen (8)

De dierenarts is met de noorderzon vertrokken. We moeten medicijnen hebben, maar die liggen in een kluis. Dat geeft vuurwerk in het kantoor.

De dierenarts is weg, dus kan niemand in de twee stalen kasten waarin zijn materiaal en de medicijnen liggen. Ik vertelde de buitenlandse managers dat ik spullen nodig had maar niet in de kast kon. ‘Maak maar open’, zeiden ze. Met een slijptol zijn de scharnieren eraf gehaald, die kunnen we er later wel weer aan lassen als we de sleutel hebben.
Dus hebben we even letterlijk en figuurlijk vuurwerk gemaakt in het kantoor van de dierenarts. Hups, de twee stalen kasten waren open. Dat deed me goed, man, wat had ik daar een plezier in.

Die dag ben ik ook de inseminator gaan zoeken. Hij was zijn broer aan het helpen om een huis te bouwen. Die man wilde dus ook niet echt dat het beter gaat op het bedrijf. Dus moest ik hem dingen bijbrengen.

115 inseminaties in drie weken

Op 23 juli ben ik gestart op dit bedrijf. Op 17 augustus waren al 115 koeien geïnsemineerd. Daarvan zijn er heel weinig teruggekomen. Ik kan echter niet geloven dat die koeien meteen al drachtig zijn geworden. Dat moet dus blijken tussen nu en een paar weken.

Tegen de 100 koeien heb ik uitgespoeld. De meeste ervan zijn ook alweer geïnsemineerd. De kreupelenstal is leeg. Vorige week hebben we bij elkaar 76 koeien bekapt, waarvan zowat de helft in de ligboxenstal, met stinkpoot die hoognodig bekapt moest worden. Vanaf morgen gaan alle koeien door een formalinebad.
(wordt vervolgd op 20 november)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.