Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien in en uit de problemen (7)

Het komt tot een uitbarsting met 'mijn grote vriend' de bedrijfsdierenarts. Hij is nog van het oude Sovjettype: als het op papier maar klopt, is alles goed.

Jullie vragen je natuurlijk af hoe het met Berts ‘vriend’ de dierenarts verder ging. Nou, er gebeurde van alles. De eerste week dat ik op het bedrijf was, bleef hij een half uurtje bij me in de 2 dagen dat ik bezig was met de witvuilende koeien.
De week erop zag ik hem een keer bezig in de kreupelenstal en ging kijken. Daar zat die klojo op een stoeltje achter de vastgebonden poot zijn werk te doen met zijn assistent, Nou vraag ik je, waarom heeft zo’n hufter ook nog eens een assistent. In ieder geval zat hij daar wat te snijden en verbond de poot.

Ik had hem de eerste week al gezegd om de koeien wat oxytetra in te spuiten en dat zou hij doen. Dit keer zei hij dat hij dat gedaan had, en ik geloofde hem toen nog. Totdat ik hoorde toen ik de hele rij spoot, dat ze dan de melk aan de kalveren moesten geven. Die kloothommel had dus gewoon tegen me gelogen.

Dierenarts wordt kwaad

De volgende dag heb ik de buitenlandse managers gezegd om de dierenarts naar de ligboxenstal te sturen om de daar al kreupelende koeien vast te bekappen voor het te laat zou zijn. Hij kreeg daarna ook dat commando.
Tussen het schoonspoelen van de koeien en insemineren door ben ik daar even gaan kijken en zag weer een koe die veel te laat werd behandeld. Daar trok hij bijna de hele teen vanaf. Hij keek naar me en zei: ‘Zie je, hoe dat hier gaat. Het is niet mijn fout. De tenen vallen gewoon af.’ Ik zei hem dat het kwam doordat die koe al een maand kreupelde en dat hij hem eerder naar de kreupelenstal had moeten brengen.

Hij werd kwaad en gaf me het mes en zei ‘als je het beter weet doe het zelf’. Ik vertelde hem heel rustig: ‘Beste vriend, dit is jouw werk en ik zal je proberen te leren hoe en wanneer je dat moet doen.’ Daarop kwam de reactie dat hij mijn vriend niet was en niet zou doen wat ik zei. Ik zei hem: ‘Prima als je geen vriend bent, des te beter zul je luisteren.’
Hij gooide het mes weg en vertrok, roepend dat hij hier al 7 jaar werkte en alle formaliteiten en papieren van het bedrijf met de verschillende instanties op orde had. Ik hoefde hem niet te zeggen wat hij moest doen.

Bedrijf nu zonder dierenarts

Let op lezers. Wat hij zei is typisch een verhaal van de oud-Sovjets. Wie naar de instanties toe op papier de zaak in orde had met ziektes en andere gevraagde informatie, had een goed bedrijf, ook al lagen de koeien te creperen. Als de papieren goed waren, kon je elke reden opgeven waarom 70 procent van de koeien gust is en meer dan 20 procent kreupel en 10 procent mastitis heeft.
Je hing dan een verhaaltje op van dit en dat, zus en zo, en alles was goed. Dat systeem had ‘mijn vriend’ nog in zijn hoofd. Maar hij kon niks met zijn handen. Hij weet echt van alles veel meer dan ik, maar er komt niks uit zijn handen. Gelukkig stond een van de buitenlanders er bij, zodat er geen verdraaide verhalen komen.

Nu zit het bedrijf al bijna 2 weken zonder eigen dierenarts. De een zegt dat hij ziek is. Vreemd, want ik heb hem het mes niet teruggegooid in zijn been. De ander zegt dat hij in het ziekenhuis ligt. Hoe dan ook, het bedrijf zit zonder, en dus mag niks ziek worden. Maar geen nood, Bert is er en verzorgt nu alles wat ziek is van kalf tot koe. Ook met de kalveren zit van alles fout, maar daar ga ik me pas in verdiepen na de klauwbekappingen. Ik kan niet alles in eens in orde maken.
(wordt vervolgd op 17 november)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.