Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien in en uit de problemen (6)

De koeien worden bekapt door mensen die veel ervaring hebben met bekappen van schapen. Ze gaan er net als ik vol vuur mee aan de gang.

In het dorp vonden we enkele klauwbekappers die ervaring hadden met behandeling van schapen en paarden. Die jonge mannen werkten in twee groepen, maar wel dicht bij elkaar. Een man met een links mes, een met een rechts mes en 2 kniptangen. We begonnen met zijn drieën in de kreupelenstal.
Ik heb zelf nooit klauwen bekapt, maar stond er wel altijd met de neus bovenop als de bekapper bij ons op het melkveebedrijf kwam in Nederland, en ik vroeg er altijd wel op los. Ik bemoeide me met zijn werk. Dat gaat altijd makkelijk als je het zelf niet hoeft te doen hè?

We begonnen dus met de ergste klauwen waar je maar mee kunt beginnen. Zij begonnen, ik wees hoe ze het mes moesten gebruiken en deed het ook voor. Daarna was het uitleg geven bij vragen. De mannen gingen net als ik vol vuur bezig. De eerste dag hebben ze in 5 uur de eerste 16 koeien gedaan. Ze kwamen een echte puinhoop tegen: halve tenen weggerot, balgewrichten die dubbel zo dik waren als normaal, hoornlagen die helemaal fout gevormd waren en opgedroogde, ontstoken huid omdat de oxytetra zijn werk al had gedaan.

Slechts vier naar de slager

De volgende dag, een vrijdag, zijn de resterende koeien behandeld. De koeien die een dag eerder behandeld waren, stonden er ineens onvoorstelbaar levendig bij, geen enkele lag meer. ’s Middags heb ik toen met de lokale en buitenlandse managers de rij afgelopen en laten zien welke koeien echt niks meer zouden worden. Die had ik ook op dracht gecontroleerd.
De vier guste moesten wat mij betreft zo snel mogelijk naar de slacht, dat zou niks meer worden, ook niet als je ze volop met antibiotica zou behandelen. Antibiotica zijn hier overigens vrij verkrijgbaar, niemand controleert hier op residuen. Zes koeien moesten naar de mastitisstal voor een paar dagen rust, de andere 18 naar de loopstal. Daar zijn ze beter af dan in die rottige hospitaalstal.

En dus heb ik mijn woord gehouden dat ik de kreupelenstal in 3 weken zou leegmaken. En ik heb ze gezegd, en ze beamen het, dat er geen koeien meer in die stal komen. Wordt een koe kreupel, dan moet ze direct in de ligboxenstal behandeld worden. Als antibiotica nodig is, moet ze een paar dagen naar de mastitisstal. Wat zal er een leed minder komen op dat bedrijf nu. De buitenlandse managers accepteerden dat. Ze zijn blij met me en zien meer resultaat dan ze hoopten.
(wordt vervolgd op 10 november)

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.