Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Koeien in en uit de problemen (5)

Injecties met antibiotica doen wonderen bij koeien met stinkpoot. Het komt er wel door tot een harde confrontatie met de bedrijfsdierenarts.

Pas vanaf de derde week ben ik bezig gegaan met de kreupele koeien. Je kunt immers niet alles in een keer aanpakken. De eerste actie was om de hele rij van 28 koeien in de kreupelenstal 2 dagen met oxytetra te behandelen. Een injectie in de bil of de nek.
Pas de derde dag na de eerste injectie ben ik weer gaan kijken naar die koeien. Wat een verschil. Een wonder was geschied, de meeste koeien stonden. Ze stonden dan wel krom en scheef, maar ze vraten weer, en de pijn was duidelijk stukken minder. Ik kon mijn ogen niet geloven. Toen wist ik zeker dat ik mijn belofte kon waarmaken.

Na de medicatie moesten de koeien wel bekapt worden. Dat is hier werk voor de bedrijfsdierenarts. Maar die was niet capabel. Ik zag hem bekappen en sprak hem erop aan dat hij totaal verkeerd bezig was. Hij bekapte gewoonweg veel te laat, de koe waar hij mee bezig was had helemaal geen onderzool meer.
Kritiek kon hij niet hebben. Hij werd kwaad, gooide het mes naar me toe en zei dat ik het zelf maar moest doen. Ik zei hem dat hij de koeien maar moest doen die hij al bedorven had, dan zou ik de normalere voor mijn rekening nemen. Dan kon hij ook nog wat leren.
Mijn blik moet zeer moordlustig geweest zijn. Het kereltje liep weg en is 3 weken niet meer op het bedrijf geweest. Kneep er tussenuit, wou vakantie hebben, zei hij op kantoor. Die slappe wasbeer zal wel terugkomen als ik alles weer in orde heb.

« vorige |

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  domme kut boer zeg,
  blijf er dan vanaf als je niks kunt of het beter weet; ik zou hem acuut ontslaan, daar hij niet wil bijleren,
  echt een boeren lullige pummel

 • no-profile-image

  jw

  Hallo, is er iemand die toevallig ervaring heeft met het drachtig krijgen van tochtig gespoten/behandelde koeien? Hier zegt men dat een tochtig gespoten koe die na 3-4 dagen tochtig wordt en geinsemineerd wordt, VAAK terug zal komen. Klopt dat? Ik lees dat bijv. Bert de koeien direct insemineerd. In dit geval is dat misschien logisch, omdat de dieren een klein beetje lange tkt hebben. Groeten en alvast bedankt voor de info. Jeroen, Nijmegen

Of registreer je om te kunnen reageren.