Rundveehouderij

Achtergrond

Het blijft personeel

Bij grote bedrijven is het inzetten van personeel noodzakelijk. In Oost-Duitsland wordt zeer veel ervan gebruik gemaakt.

Inzetten van personeel heeft voordelen vergeleken met een familiebedrijf. Bij een goede planning en betrouwbare medewerkers heeft een boer veel meer vrijheid. Door een werkrooster weten personeelsleden waar ze aan toe zijn en kunnen ze hun privéleven plannen. Het is belangrijk dat ons personeel graag bij ons aan het werk is. Als de mensen met plezier werken, doen zij ook een stap extra. Maakt de trekker bijvoorbeeld een raar geluid, dan wordt dat eerder gemeld door iemand die met plezier werkt dan door iemand die het om het even is.

Van personeel kun je daarentegen niet verwachten dat het dezelfde inzet toont als de boer zelf. Personeel blijft personeel. Je houdt medewerkers scherp door ze te motiveren, maar ook door consequenties aan hun fouten te verbinden. Dit betekent dat je ze vaak controleert. Dit blijft nodig, hoe goed je personeel ook is.

Maar wij kunnen wel met gemak een weekend weggaan en het bedrijf overlaten aan ons personeel. De medewerkers zijn zelfs apetrots als ze op die dagen meer liters in de tank krijgen. Onze mensen werken over het algemeen meerdere jaren bij ons.

We hebben pas een nieuwe melker aangenomen. Hij heeft bij verschillende collega-boeren gewerkt. Daar waren mensonterende werktijden niet vreemd. Bijvoorbeeld: 12 uur werken, 4 uur vrij, 12 uur werken. Deze man was de eerste paar dagen bij ons heel nerveus. Hij werkte snel en zenuwachtig. Nu begint hij langzaam te ontspannen.
De omgang van onze collega-boer met zijn personeel is in Oost-Duitsland niet vreemd. Waar de ene melker de deur uitgaat, komt de volgende melker er weer in. Er zijn genoeg mensen te krijgen. In Denemarken ligt dat anders. Daar zijn ze een stuk zuiniger op personeel, want er is moeilijk aan goede mensen te komen. Die tijd komt ook in Duitsland. Dan wordt een eerlijk en rechtvaardig personeelsbeleid voor iedereen belangrijk. Of komen de melkers dan niet uit Polen, maar uit China?

Foto

Janneke van de Wal

Of registreer je om te kunnen reageren.